Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer-en statenvragen over 'Vechten om vuilnis'

01-07-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
boze-harlingers-richten-pijlen-op-burgemeester
30 juni 2009

SP-Kamerlid Remi Poppe heeft naar aanleiding van de uitzending 'Vechten om vuilnis' van 28 juni 2009 vragen gesteld aan minister Cramer van Milieu. Hij wil dat de minister een maximum stelt aan de hoeveelheid afval dat verbrand mag worden.


In de uitzending van ZEMBLA wordt getoond dat steeds meer recyclebaar afval wordt verbrand. "De mensen moeten van milieu-minister Cramer hun stinkende best doen om afval te scheiden. Maar aan het eind van de rit gaat alles toch op een hoop de verbrandingsoven in. De minister kijkt vervolgens de andere kant op", zegt Poppe.

De SP'er vraagt onder andere of Cramer bereid is om in het belang van de luchtkwaliteit de bouw van de afvaloven in Harlingen tot nader orde stop te zetten, en of ze bereid is de handelswijze van het afvalbedrijf OMRIN Jager te controleren en handhaven. In ZEMBLA was te zien dat het bedrijf zich niet aan alle voorschriften houdt. Omwonenden klagen daar al jaren over.

Provinciale Staten
Behalve Kamervragen, zijn ook vragen gesteld aan de Provinciale Staten. De SP, PvdA en FNP dienden vragen in over 'Vechten om vuilnis'. De PvdA wil onder andere weten waarom er niet is meegewerkt aan de uitzending van ZEMBLA.

De SP vraagt waarom de twee rapporten over de bouw van de afvaloven door externe bureaus, waar in de uitzending sprake van was, niet openbaar zijn gemaakt.

Hieronder staat de complete lijst Kamervragen van SP'er Remi Poppe:

1.    Heeft u kennis genomen van de informatie en beelden  in de uitzending van ZEMBLA van 28 juni 2009 over op afvalverbranding in het algemeen en afvalverwerking door OMRIN in het bijzonder?

2.    Is de minister bereid de vergunningen van de REC in Harlingen te beoordelen op toepassing van Best Beschikbare Technieken? Bent u vervolgens bereid dit te doen bij alle andere afvalverbrandingsovens?

3.    Is de minister bereid om in het algemeen belang van uw verantwoordelijkheid voor luchtkwaliteit, tot de uitkomst van deze beoordeling bekend is, de bouw van de REC in Harlingen  tot nader orde stop te zetten? Zo nee, waarom niet?

4.    Is de minister bereid de handelswijze van het bedrijf OMRIN de Jager te controleren en handhavend op te treden, met name tegen het niet naleven van de EVOA-beschikking? Zo nee, waarom niet?

5.    Hoeveel ton uit Nederland afkomstig recyclebaar afval verdwijnt er momenteel nog in verbrandingsovens? Hoeveel verpakkingsbelasting heeft dit afval de staat opgeleverd?

6.    Is de veronderstelling van deskundigen juist dat als al het recyclebaar afval wordt gescheiden er voor verwerking van het restafval nog behoefte zou zijn voor maximaal 2 verbrandingsovens? Zo nee, wat is dan het aantal ton te verbranden restafval na scheiding van al het recyclebaar afval?

7.    Is de minister bereid om extra impuls te geven aan bouw van scheidings en recyclinginstallaties zodat onnodige verbranding van grondstoffen inzet van best beschikbare technieken wordt teruggedrongen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

8.    Onderkent de minister dat door grote vraag naar afval voor afvalverbrandingsovens er concurrentie ontstaat op afval en dat het ook steeds lucratiever wordt om recyclebaar afval in de ovens te verbranden? Is de minister bereid een limiet te stellen aan het aantal operationele megaton afvalverbrandingscapaciteit? Zo nee, hoe gaat de minister dan voorkomen dat recyclebaar afval onnodig in de ovens verdwijnt waarvoor verwijderingsbijdragen en verpakkingenbelasting is betaald?

9.    Op welke gronden heeft de minister besloten in te stemmen met het tot nuttige toepassing verklaring van afvalverbranding voor energie-opwekking? Is de minister bereid excuses te maken aan het Nederlandse volk voor haar desastreuze beslissing in Brussel en verbranding van recyclebaar en herbruikbaar afval illegaal te maken zodat alle moeite van het scheiden niet voor niets is?

10.    Bent u niet van mening dat het vertrouwen in de overheid ernstig geschaad zal worden als de burger ziet en beseft dat hij voor niks verwijderingsbijdragen en verpakkingenbelasting betaald? Zo nee, waarom niet?
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.