Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer eist opheldering pensioengelden

29-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
in-de-schulden
Het is negen jaar geleden ( 2002) dat de regering toegezegd heeft een overzicht aan de Kamer te sturen van fondsen die pensioengeld hebben teruggestort aan hun sponsor(en).  In de tweede kamer werd deze week een motie van Omtzigt, Vermeij, Van den Besselaar aangenomen waarin de regering wordt verzocht binnen drie maanden aan de Kamer een gedetailleerd en nieuw overzicht te doen toekomen van alle terugstortingen die hebben plaatsgevonden in de periode 1985-2005.  Alleen de VVD stemde tegen.

ZEMBLA ontdekte dat toenmalig staatssecretaris Rutte de toezegging had gedaan. Het is negen jaar later en het overzicht heeft de Kamer nog niet bereikt of is nog niet gepubliceerd. Kamp zegde CDA'er Pieter Omtzigt woensdag toe dat hij eerder verstrekte informatie aan de Kamer over premies die zijn teruggestort, nog wel een keer op een rij kan zetten.

De pensioenregeling kwam weer aan het rollen door de ZEMBLA uitzending ' Het verdwenen pensioengeld ' van Jos van Dongen en Frans Glissenaar.
Een meerderheid van de Tweede Kamer van PvdA, PVV en CDA eist van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) onderzoek naar het terugstorten van pensioenpremies in het verleden aan werkgevers.

Ook willen deze partijen opheldering over de beleggingsverliezen en -winsten van de afgelopen tien jaar, omdat hierover verschillende schattingen de ronde doen. Minister Kamp wees vorige week in de Kamer nog nader onderzoek af naar beleggingsresultaten en het terugstorten van premies in tijden dat pensioenbuffers overvol waren.

Hij zei toen dat er al veel bekend is, lessen zijn getrokken en dat alle energie moet worden gestoken in het verbeteren van het pensioenstelsel voor de toekomst.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en haar SP-collega Paul Ulenbelt probeerden vorige week ook al Kamp over te halen nader onderzoek te doen. Dat zou nodig zijn om het vertrouwen te herstellen na de financiële crisis, waardoor dekkingsgraden van pensioenfondsen inzakten en kortingen op uitkeringen van gepensioneerden dreigden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.