Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: banken mogen niet weer te groot worden

24-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
het-clusterbom-gevoel
Nederlandse banken en banken elders in Europa mogen niet weer zo groot worden dat een faillissement dramatische gevolgen heeft voor de economie. Dat vindt de Tweede Kamer, die daarover dinsdag twee moties aannam.
Aanleiding voor een door de SP opgestelde motie waren uitlatingen van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die eerder voorstelde om een bovengrens aan de omvang van banken te stellen. Een ruime meerderheid van de Kamer - de VVD was tegen - sloot zich aan bij de motie die het kabinet oproept te onderzoeken hoe zo'n bovengrens kan worden vormgegeven.
In een andere aangenomen motie, ingediend door het CDA, wordt gewezen op het risico van overnames in de Europese bankensector. Banken zouden daardoor weer 'too big to fail' kunnen worden: zo groot dat ze wel gered moeten worden door de staat als ze dreigen om te vallen. Die motie vraagt het kabinet om een streng beleid te voeren om Europese megabanken te voorkomen. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.