Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kalverimport uit Ierland nu al op recordhoogte

29-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
588 keer bekeken
  •  
Het Gouden Kalf_01

Nederland heeft dit jaar al een recordaantal Ierse kalfjes geïmporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De stijging staat haaks op de inzet van de vorige minister van Landbouw, Carola Schouten, om het transport van kalveren aan banden te leggen.

Uit de cijfers van RVO blijkt dat in de eerste tien weken van dit jaar 23.404 Ierse kalveren naar ons land kwamen. Dat is bijna drie keer zo veel als in dezelfde periode in 2021 en zelfs zo’n 4.000 kalveren meer dan in diezelfde periode in het recordjaar 2019. In totaal zijn er de eerste tien weken van 2022 172.443 kalfjes geïmporteerd uit andere landen. 

Nederland importeert jaarlijks zo’n 800.000 kalveren. De wereldmarktleider op het gebied van kalfsvleesproductie is het Nederlandse bedrijf de VanDrie Group met een jaaromzet van zo'n twee miljard euro. In de Zembla-uitzending Het gouden kalf (2019) riepen vierduizend melkveeboeren op tot een stop op de import. Zij stellen dat de grootschalige import en de monopoliepositie van de Nederlandse VanDrie Group zorgen voor een structureel te lage kalverprijs. Ook vinden zij de jaarlijkse import van zo’n grote hoeveelheid kalveren in strijd met de kringloopambities van het kabinet.

Bekijk de uitzending 'Het gouden kalf'

'Lang transport tast welzijn van jonge kalveren te veel aan'

De vorige landbouwminister, Carola Schouten wilde een eind wilde maken aan de import van kalveren uit landen als Ierland en de Baltische staten, omdat het transport van kalveren uit die landen langer dan acht uur duurt. “Ik ben van mening dat lang transport het welzijn van de jonge kalveren te veel aantast en om die reden moet stoppen.” Schreef Schouten in 2020 in een brief aan de Tweede Kamer.  Daarom is het extra opmerkelijk dat de import uit Ierland de eerste tien weken van dit jaar al op een recordhoogte is.

Dat vindt ook de directeur van Dier&Recht Frederieke Schouten: “We weten dat het lange transport voor de kalveren enorm schadelijk is voor hun gezondheid en dat sommigen de reis niet eens overleven. De kalversector gaat hiermee ook nog eens lijnrecht in tegen de wensen van het ministerie.”

In Nederland eten we nauwelijks kalfsvlees. Toch is Nederland de grootste kalfsvleesproducent van Europa. Het overgrote deel van het hier geproduceerde kalfsvlees gaat op export naar Midden- en Zuid-Europa en sinds kort dus ook China. Ons kalfsvlees is in deze landen een veelgevraagde delicatesse. Om aan alle vraag te voldoen importeert Nederland jaarlijks zo'n 800.000 kalveren uit het buitenland en die import groeit.

Beluister de Zembla Podcast over 'Het gouden kalf' via Spotify

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.