Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet wil strengere normen voor het rubber in kunstgraskorrels

21-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
autobanden
Het kabinet gaat in Europa aandringen op het aanscherpen van de normen voor schadelijke stoffen in autobanden. Op die manier kan het percentage schadelijke stoffen in de kunstgraskorrels naar beneden. Dat hebben minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van milieu woensdag bekend gemaakt.
Nieuw onderzoek
De aankondiging van Schippers en Dijksma komt een dag na het nieuwe RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van kunstgraskorrels. Volgens het RIVM is spelen op kunstgraskorrels van versnipperde autobanden niet schadelijk, ook al zitten er schadelijke stoffen in zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks) en zware metalen. Het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat deze stoffen als het ware zitten opgesloten in de korrels waardoor de mogelijke gezondheidsschade ‘praktisch verwaarloosbaar’ is. Toch adviseerde het RIVM ondanks deze uitkomsten wel dat de norm voor de concentraties stoffen in de korrels strenger moet worden.
Consumentenproducten
De kunstgraskorrels moeten nu nog voldoen aan de Europese norm voor ‘chemische mengsels’. Dat is de industriële norm. Maar die norm ligt veel lager dan de normen voor bijvoorbeeld kinderspeelgoed en andere consumentenproducten waarin dezelfde stoffen zitten. Voor deze consumentenproducten is de norm veel strenger.
Schonere autobanden
Nu wil het kabinet het probleem dus bij de bron aanpakken, zodat de korrels uiteindelijk ook schoner worden. In de brief die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd staat: "Het streven is zo schoon mogelijke autobanden.” Lees de brief van Schippers en Dijksma hier .
‘Gevaarlijk spel’
Deze week presenteerde het RIVM het nieuwe onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van kunstgraskorrels. In onze uitzending ‘Gevaarlijk spel’ van begin oktober vertelden deskundigen dat eerder onderzoek van het RIVM naar de risico’s van de korrels niet goed was uitgevoerd waarop een landelijke discussie losbarstte over de vraag hoe veilig het is te spelen op kunstgras dat is ingestrooid met rubbergranulaat.
Autobandenlobby
Toxicologen en gezondheid-experts vinden dat de korrels, het zogenaamde rubbergranulaat, aan de consumentennorm zouden moeten worden getoetst, niet aan de industriële norm. Dat de korrels onder die industriële norm vallen komt onder andere door de lobby van de autobandenbranche die tegenhield dat het rubber onder de strengere consumentennormen zou gaan vallen, zo bleek uit onze uitzending. Bekijk dat fragment hier:
Luister ook het interview met ZEMBLA-maker Roelof Bosma naar aanleiding van het nieuwe RIVM-onderzoek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.