Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet wil omstreden bestrijdingsmiddel Roundup niet verbieden

29-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-gen-tech-lobby
Het kabinet is tegen een totaalverbod van het omstreden verdelgingsmiddel Roundup, dat geproduceerd wordt door Monsanto. Het spuiten van het chemische bestrijdingsmiddel op de stoep mag vanaf 1 januari volgend jaar weliswaar niet meer, maar in de landbouw mag het middel nog gewoon worden gebruikt. VVD en CDA zijn tegen een verbod en de PvdA is bang dat er te veel juridische bezwaren zijn, waardoor een verbod mogelijk in de rechtszaal zou sneuvelen.
De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, gevaarlijk is. Het middel glysofaat is bekend onder de merknaam Roundup.
Het IARC maakte in het tijdschrift  The Lancet Oncology  bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend.
Maar volgens staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zijn er 'te weinig rapporten die een causaal verband aantonen tussen Roundup en gevaar voor de gezondheid'. GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PVV en SP zijn van mening dat er geen enkel risico moet worden genomen met het middel.
SP-Kamerlid Smaling wil niet wachten op regelgeving vanuit Europa en pleit voor noodmaatregelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.