Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet wil NVWA meer slagkracht geven

01-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kabinet-wil-nvwa-meer-slagkracht-geven
Na een reeks voedselschandalen komt het kabinet met een plan om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA steviger te kunnen laten optreden. Vooral bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan met de voedselveiligheid moeten dat gaan voelen.Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zeiden woensdag dat het plan voor de zomer klaar moet zijn. 'Alles bij het oude laten, is geen optie. Een hardere aanpak is nodig', vindt Dijksma.
Zij wil bedrijven die consequent een loopje nemen met de regels hard aanpakken. ' De NVWA moet geen melktanden hebben, maar slagtanden zodat het niet eens gebeurt. ' Haar boodschap: bedrijven die hun zaakjes op orde hebben, krijgen minder te maken met de NVWA, maar als bedrijven er een potje van maken zullen ze een slechte hebben aan de toezichthouder.
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek eerder dat de risico’s in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan. Schippers vindt dat het ook beter moet bij de visverwerkende bedrijven waar nu bij de helft tekortkomingen zijn vastgesteld.
' Bedrijven moeten niet meer langere tijd meerdere overtredingen kunnen begaan en structureel, jarenlang regels niet naleven. Harder aanpakken en eerder dan nu maatregelen nemen ', aldus Schippers die aangaf dat een boete mogelijk is, maar dat een bedrijf ook kan worden stilgelegd of de zaak voor de rechter kan komen. (ANP)

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.