Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet wil alle topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden leggen

11-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-balkenende-norm-top-2000
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag een conceptwetsvoorstel gepubliceerd om een eind te maken aan de bovenmatige inkomens in de publieke en semipublieke sector.
Het wetsvoorstel regelt dat alle werknemers in de (semi)publieke sector niet meer verdienen dan een minister, de zogenoemde balkenendenorm. Eerder al werd voor bestuurders het maximaal te verdienen salaris teruggebracht naar een ministersalaris (€179.000 in 2016). Met het nieuwe voorstel gaat dit maximum niet alleen voor bestuurders gelden, maar voor alle werknemers bij instellingen die onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) vallen.
Met deze wet wordt een eind gemaakt aan zeer hoge beloningen, bijvoorbeeld voor managers en adviseurs die niet als topbestuurder aangemerkt worden en voor wie dus geen maximum geldt. In uitzonderlijke situaties blijft het mogelijk een uitzondering te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.