Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet pompt miljarden in woningbouw

05-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Woningstress te koop
Eindelijk lijkt het kabinet te luisteren naar wat deskundigen al lang roepen: investeer in woningbouw om de woningmarktcrisis tegen te gaan. Het kabinet trekt op Prinsjesdag miljarden uit om nieuwbouw te stimuleren. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van de Volkskrant hierover.
Er komt een fonds van een miljard euro aan subsidies beschikbaar voor gemeenten die investeren in nieuwbouw. Woningcorporaties die bijbouwen kunnen op belastingvoordelen rekenen. Voor die regeling zet het kabinet ook een miljard euro opzij.
Die laatste maatregel moet overigens wel nog worden getoetst op uitvoerbaarheid door de Belastingdienst.
Waarom de markt overspannen is
Door de krapte in het aanbod en de grote vraag zijn koopwoningen gemiddeld duurder dan ooit.  Tijdens de vorige economische crisis liep het aantal bouwprojecten drastisch terug. Veel bouwbedrijven gingen failliet of moesten reorganiseren. 
Lees meer over waarom de woningmarkt overspannen is
'Invoering verhuurdersheffing slecht voor woningbouw'
“Tijdens de crisis was er geen stimulerend bouwbeleid. De overheid heeft juist een beleid gevoerd waardoor de bouwproductie nog verder is gedaald. Bijvoorbeeld doordat kabinet Rutte II in 2012 de verhuurdersheffing besloot in te voeren”, legt bijzonder hoogleraar Johan Conijn uit.

Die heffing bepaalt dat verhuurders die meer dan 50 huurwoningen bezitten, een heffing betalen over de WOZ-waarde van de huurwoningen. Een extra belasting die woningcorporaties jaarlijks 1,7 miljard euro kost. Door de extra heffing schroefden de woningcorporaties, die voor 2012 als enigen nog wel veel bouwden, de bouwproductie drastisch terug.
Ook grote problemen bij huurwoningen
Door de hoge prijzen is het voor starters haast onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Veel mensen zijn daardoor aangewezen op de huurmarkt, maar door de enorme vraag is ook die markt overspannen. Voor sociale huurwoningen bestaan ellenlange wachtlijsten en bovendien zijn ze de afgelopen jaren zeker 15 procent duurder geworden. 
Huurwoningen boven de huursubsidiegrens die in het middensegment liggen (van 700 tot 1000 euro per maand) zijn er nauwelijks. Daardoor zijn de meeste mensen aangewezen op duurdere huurwoningen waarvan de prijzen boven de duizend euro per maand liggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.