Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet leent miljoenen aan bedrijf om medicijnfabrikant Apotex over te nemen

06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
938 keer bekeken
  •  
medicijnmacht-3
Het kabinet leent 6,7 miljoen euro aan het bedrijf InnoGenerics B.V. zodat Apotex, de enige geneesmiddelenfabrikant van Nederland, open kan blijven. Het Nederlandse InnoGenerics wil Apotex kopen van Aurobindo. Dat Indiase bedrijf kocht Apotex een tijd terug en is voornemens de fabriek in Leiden in september te sluiten.

De fabriek in Leiden is met een capaciteit van 2,5 miljard pillen per jaar de grootste productielocatie in Nederland van generieke geneesmiddelen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer medicijntekorten in Nederland. Dat komt voor een groot deel door de afhankelijkheid van landen als India en China als het gaat om de productie van generieke medicijnen. Kamerleden stemden onlangs nog voor een motie voor versterking en uitbreiding van de productie van geneesmiddelen, vaccins en beschermingsmateriaal in Nederland en Europa.

Volgens het kabinet heeft InnoGenerics zich gemeld met de intentie om Apotex van Aurobindo over te nemen ten behoeve van een doorstart van de faciliteit. “InnoGenerics komt in de business case 6,7 miljoen euro tekort in de financiering om de overname rond te krijgen. Oplossingen vanuit de markt zijn uitvoerig verkend, maar banken en andere externe investeerders bleken niet bereid om in de resterende leningbehoefte te voorzien, gezien het risicoprofiel in de doorstartfase”, schrijven staatssecretaris Mona Keijzer en minister Tamara van Ark in een brief aan de Kamer.

Lees ook: 'Medicijntekorten verdubbeld, terwijl een van de laatste farmaceuten in Nederland sluit'

De tijd dringt
Aangezien de sluiting van Apotex gepland staat in september, dringt de tijd en heeft het kabinet besloten tot 'een uitzonderlijke ingreep', schrijft de minister: “Gezien het maatschappelijk belang hechten wij eraan om eenmalig en alleen voor deze casus de sluiting te voorkomen en zijn we voornemens te voorzien in de financiering door middel van een lening.”

InnoGenerics krijgt de lening niet zomaar. Er zijn voorwaarden aan verbonden. Zo worden er volgens de minister en staatssecretaris waarborgen ingebouwd die bijdragen aan de leveringszekerheid van generieke geneesmiddelen in Nederland en Europa. Ook is goedkeuring vereist van de Europese Commissie en deze is nog niet zeker. Er is nog geen definitieve overeenkomst gesloten met InnoGenerics. Dat wordt na het reces verwacht.

InnoGenerics
Over InnoGenerics is nog vrij weinig bekend. Volgens de website is het een Nederlands initiatief dat zich richt op het verbeteren van de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van hoog kwalitatieve medicijnen en gezondheidszorg.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.