Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Justitie onderzoekt fouten

02-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
justitie-onderzoekt-fouten

WBOM

Het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie onderzoekt de negentig zaken waarbij justitie fouten zou hebben gemaakt. Het gaat om de zaken die in de ZEMBLA documentaire van Jos van Dongen en Frans Glissenaar 'Officieren van Justitie in de fout' worden aangevoerd. 'De zaken worden doorgespit om alle twijfel weg te nemen', zei voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer op Radio 1. Brouwer wil graag de uitkomsten bespreken met de redactie van Zembla. Zembla-journalist Jos van Dongen is blij en gaat graag het gesprek met Brouwer aan.

Onschuldigen zijn door de fouten in de cel gekomen en moordverdachten vrijgelaten. Brouwer is ervan overtuigd dat Zembla fouten heeft gemaakt.

De onderzoekers van Zembla zochten naar uitspraken van de afgelopen tien jaar waarin de rechter kritiek heeft op justitie. Zo kwamen negentig zaken op tafel. Alle officieren van justitie die bij die zaken zijn betrokken zijn nog in functie of hebben promotie gemaakt.

Het Openbaar Ministerie kwam dit weekeinde nog voor de uitzending met een reactie op de uitzending van Zembla, waarin wordt gesteld dat de programmamakers niet zorgvuldig zijn geweest. Een woordvoerder van justitie stelde dat officieren in het verleden wel degelijk zijn ontslagen nadat ze een fout hadden gemaakt. Ook zou een uitspraak door de media al snel als een 'blunder' worden opgevat, bijvoorbeeld als een rechter de eis van justitie niet volgt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.