Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Justitie laat deel aanklacht tegen Aydin C. vallen

27-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
justitie-laat-deel-aanklacht-tegen-aydin-c-vallen
Justitie laat een deel van de aanklacht tegen Tilburger Aydin C. vallen. Dat meldt advocaat Christian van Dijk aan Omroep Brabant en BN DeStem. Het Openbaar Ministerie heeft dit bevestigd. C. wordt verdacht van een omvangrijke internationale webcam-misbruik zaak. Er wordt gesproken over tussen de 50 tot 80 veelal minderjarige slachtoffers, waaronder het 15-jarige Canadese slachtoffer Amanda Todd. Amanda Todd pleegt in oktober 2012 zelfmoord. Ze werd tot wanhoop gedreven door pesterijen over een naaktfoto die C. had verspreid via het internet.

C. zou tientallen jongeren via de webcam hebben aangezet tot seksuele handelingen en hen daarna hebben afgeperst met de opnames. Justitie wilde hem vervolgen voor zowel het vervaardigen als het verspreiden van kinderporno. Die verdenking blijft alleen nog overeind als het gaat om de Nederlandse slachtoffers. 

De zelfmoord van Amanda Todd valt buiten het bestek van de Nederlandse strafzaak. De Canadese autoriteiten willen C. daarvoor zelf voor de rechter brengen.
Op een vorige zitting in de Nederlandse zaak, in september, bleek dat C. nog steeds op geen enkele manier aan het onderzoek heeft meegewerkt. Wel stuurde hij in januari van dit jaar een open brief waarin hij schrijft niet de pestkop van Amanda Todd te zijn.  De politie pakte C. in januari op, in een huisje in een vakantiepark in Oisterwijk. 

De behandeling van de rechtszaak tegen Aydin C. begint in april 2016. De rechtbank denkt negen zittingsdagen nodig te hebben om tot een uitspraak te kunnen komen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.