Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jumbo haalt vlees uit de schappen vanwege poepbacterie

20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Jumbo supermarkt
Supermarktketen Jumbo heeft woensdag bekendgemaakt verschillende vleessoorten uit de schappen te halen omdat ze mogelijk besmet zijn met de E. coli-bacterie, ook wel bekend als de 'poepbacterie'. Zembla onthulde in 2013 hoe er poep op ons vlees terechtkomt.
Ernstig ziek
De E. coli-bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Maar de gevolgen ervan kunnen ook veel ernstiger en zelfs dodelijk zijn. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwakke weerstand hebben een verhoogd risico ernstig ziek van de bacterie worden.
Voorzorgsmaatregel
Volgens een woordvoerder van Jumbo is de terugroepactie uit voorzorg. Tijdens een standaardcontrole was een mogelijke besmetting ontdekt. Het vlees wordt nu onderzocht om te kijken of er daadwerkelijk een besmetting is geweest, zegt Jumbo. De uitslag van dat onderzoek wordt verwacht op 28 september.
De vleessoorten die zijn teruggeroepen zijn Rundertartaar, Duitse biefstuk en Steak de Boeuf. De producten lagen al een paar dagen in de winkel. Klanten die het vlees al hadden gekocht mogen het terugbrengen.
Kogelbiefstuk van Lidl
De E. coli-bacterie is al vaker in het nieuws geweest vanwege gevaar voor de gezondheid. Eind vorig jaar werd nog aangetoond dat de kwaliteit van gourmetpakketten te wensen overliet. Uit een steekproef van Wakker Dier bleek dat er verschillende bacteriën op het vlees zaten, waaronder ook de E. coli-bacterie. In augustus moest Lidl nog een diepvries-kogelbiefstuk terughalen omdat er een besmetting was met de STEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Mestvervuiling
ZEMBLA zocht eind 2013 uit wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt en hoe de poepbacterie op ons vlees terechtkomt. In ‘Sjoemelen met vlees’  wordt duidelijk hoe vaak er sprake is van 'mestvervuiling' bij de verwerking van vlees, hoe onzorgvuldig er soms mee wordt omgesprongen en hoe makkelijk het mis zou kunnen gaan. Het fragment waarin dat te zien is start vlak voor de 32ste minuut van de uitzending.
Beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.