Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jongeren kopen 2 miljoen keer per jaar drank

01-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Zestien- en zeventienjarigen slagen er jaarlijks ongeveer twee miljoen keer in alcoholische drank te kopen, ook al mag dat niet. In meer dan de helft van de gevallen lukt dat bij cafés en discotheken. Ook in cafetaria's, sportkantines en supermarkten weten ze vaak een biertje of iets anders af te rekenen.Dat schatten onderzoekers van de bureaus Intraval en Nuchter, die voor het ministerie van Volksgezondheid naar de drankverkopen hebben gekeken.

Ze hebben vragen gesteld aan ruim duizend jongeren van veertien tot zeventien over hun drankgebruik. Ook hebben ze zeventienjarige 'mystery shoppers' bijna 1400 keer laten proberen drank te kopen. De onderzoekers adviseren om vooral de horeca te controleren op naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol.

Bijna driekwart van de zestien- en zeventienjarigen zegt in het afgelopen jaar alcohol te hebben gedronken. De meesten zeggen dat ze dat niet zelf hebben gekocht, maar hebben gekregen van ouders, vrienden, broers en zussen. (ANP)

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.