Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jong en Wilders

  •  
14-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
54% van de jongeren, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, denkt negatief over moslims. Dat blijkt uit een onderzoek van professor H. Dekker van de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Het onderzoek wijst verder uit dat de belangrijkste verklaring voor deze negatieve houding het gebrek aan direct contact met moslims is. Andere verklaringen voor de negatieve gevoelens zijn de mening van beste vrienden en ouders. Jongens zijn negatiever dan meisjes en een negatieve houding van een 15-jarige anno nu is moeilijk te veranderen tenzij er iets heel ingrijpends gebeurt.

In de ZEMBLA-aflevering ‘Jong en Wilders’ praten jongeren openhartig over de problemen die zij hebben met allochtonen en de islam.
In ‘Jong en Wilders’ brengt ZEMBLA gesprekken met jongeren die weinig of geen contact hebben met allochtonen. Het zijn ‘gewone kinderen’ met ‘gewone problemen’ die wonen in kleine dorpen en op een ‘witte school’ (HAVO en VWO) zitten. Tijdens de scholierenverkiezingen, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, stemden verrassend veel jongeren op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Wat beweegt hen? En waarom stem je op Wilders als er nauwelijks allochtonen in je omgeving zijn?

Pieter zit in 4 HAVO en stemde op Wilders. Hij zegt in ZEMBLA: ‘ Hun cultuur en de onze zijn zo verschillend, de principes zijn zo verschillend, daar krijg je geruzie over. Dan wordt het een grote bende in Nederland, daar ben ik bang voor. ’ Pieter denkt dat het moeilijk is om vrienden te zijn met allochtonen: ‘ Het ligt bij ons en bij hun. Allebei zijn we bang om elkaar te leren kennen. Je kijkt elkaar aan en stelt je meteen defensief op.

Bart (4 HAVO) stemde ook op Wilders: ‘ Als je langsloopt, dan kijken ze afgunstig naar je en dan kijk je dus afgunstig terug. Soms doen ze dom, maar soms doen wij ook dom. Zij denken dat ze alles zijn, zij denken dat ze meer zijn.

Boy (5 VWO) stemde bij de scholierenverkiezingen op de VVD en is niet optimistisch over zijn leeftijdsgenoten: ‘ Ik denk dat vooral mijn generatie al verpest is. Die zijn nauwelijks meer van hun opvattingen af te brengen. Je krijgt echt twee groepen die steeds meer gescheiden zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.