Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

JOB plaatst kanttekening bij kritiek op CGO

23-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
job-plaatst-kanttekening-bij-kritiek-op-cgo
JOB 23-Maart 2010

Momenteel is er weer veel kritiek op de invoering van het Competentiegericht Onderwijs. Want er zijn veel problemen geconstateerd. De JOB, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, staat in principe positief tegenover de CGO-invoering van het . Maar er moet wel aan bepaalde eisen worden voldaan.

Het Competentie Gericht Onderwijs op de mbo-instellingen wordt op dit moment behoorlijk onder vuur genomen door de media. Zondagavond was in een documentaire van Zembla-Wij willen les te zien hoe slecht mbo-instellingen er aan toe zijn. Het is duidelijk dat de roc’s met vallen en opstaan bezig zijn het CGO in te voeren en op de ene school gaat dit beter dan op de andere.

Volgens de criticasters ontbreekt het in het CGO aan een duidelijke structuur, de kwalificatiedossiers zijn soms onbegrijpelijk en er wordt onvoldoende aan een theoretische basis gewerkt. Het ministerie van OcW onderkent dit, zij stellen duidelijke inhoudelijke eisen op het gebied van taal en rekenen. Toch zijn er ook positieve punten te noemen van het CGO. Zo kun je veel leren van oefenen in realistische settings en is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.
Momenteel lijken scholen echter de schuld van slechte onderwijsprestaties te makkelijk bij de invoering van het CGO te leggen. Op deze manier hoeft de school niet kritisch te kijken naar de eigen organisatie. Want sommige opleidingen hebben hele basale zaken niet op orde zoals lessen, roosters, rapporten en vervanging van docenten.
Maar de traditionele manier van lesgeven sluit tegenwoordig niet meer aan bij de beleveniswereld van de jongeren. JOB is dus van mening dat het afschaffen van het CGO niet de oplossing is voor het probleem. Het CGO moet worden verbeterd. Daarnaast moet worden vermeden dat de huidige problematiek enkel verweten wordt aan het CGO. Want een groot deel van het probleem ligt bij de organisatie van het onderwijs binnen de scholen.

Voorzitter Geerten Geerts: “Besturen moeten beseffen dat ze verantwoordelijk zijn voor de toekomst duizenden jongeren. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen om het onderwijs aan te bieden die ze behoren te geven. Dat besturen onderkennen dat sommige scholen te groot zijn en er te veel geld wordt uitgegeven aan indirecte kosten zoals communicatie en onderhoud - zaken die niets met het primaire doel van een onderwijsinstelling te maken hebben namelijk: onderwijs – betekent dat er in de interne organisatie nog een berg werk is te verzetten. Daarbij lijkt het er op dat sommige besturen een hart voor onderwijs missen.”

(bron:persbericht JOB)

Meer over:

wij-willen-les
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.