Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jehovah’s willen publicatie over misbruik tegenhouden met kort geding

21-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Jehovah ANP
Jehovah’s Getuigen Nederland wil met een kort geding de publicatie van een rapport over misbruik binnen de gemeenschap, voorkomen. Woensdag dient de zaak bij de rechtbank in Utrecht, waarbij de Universiteit Utrecht is gedaagd.
 
Het rapport, dat donderdag moet verschijnen, is opgesteld door onderzoekers van de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.  De onderzoekers hebben de omvang van misbruik binnen de 30.000 leden van de geloofsgemeenschap in kaart gebracht.
 
Flink aantal serieuze meldingen 
Het is opvallend dat Jehovah's Getuigen Nederland de publicatie nu probeert tegen te houden. Vorig jaar riep het kerkgenootschap leden middels een brief nog op om mee te doen met het onderzoek. "Natuurlijk is deelname aan dit onderzoek een persoonlijke keus", schreef het bestuur toen. "Toch hopen we dat de Universiteit Utrecht hierdoor nauwkeurige en evenwichtige informatie zal ontvangen over de manier hoe onze organisatie reageert op misbruik." 
Al kort na de start van het onderzoek hadden honderden mensen zich gemeld. Onderzoeksleider en hoogleraar Kees van den Bos sprak toen van ‘een flink aantal serieuze meldingen’ die het onderzoek leken te rechtvaardigen. Het onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre de geslotenheid binnen de gemeenschap bijdraagt aan het wel of niet melden van misbruik. Ook is onderzocht hoe wordt omgegaan met mensen die wel melding doen van seksueel misbruik.  

Misbruik op weg naar het paradijs

Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Vorig jaar onderzocht Zembla in de uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.   

Jehovah's Getuigen Nederland laat in een reactie aan Zembla weten op dit moment niet inhoudelijk te willen reageren op de vraag waarom er een kort geding is aangespannen tegen de Universiteit Utrecht.    
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.