Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jacht op de islam

  •  
05-09-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
jacht-op-de-islam
Sinds 11 september voelt een op de drie moslims van Turkse en Marokkaanse afkomst zich minder gewenst in Nederland. Menig moslim voelt zich minder veilig en opvallend is dat één op de zeven moslims overweegt Nederland te verlaten. Dit blijkt uit een enquête die het etno-marketingbureau Foquz heeft uitgevoerd in opdracht van het VARA/NPS-programma Zembla. De resultaten van de enquête zijn in de Zembla-uitzending bekend gemaakt.

Na 11 september is het wantrouwen onder de moslims in Nederland toegenomen. Media-aandacht voor de islam ervaren zij vaak als een heksenjacht. Uit Zembla blijkt dat ook niet-praktiserende moslims geïnteresseerder raken in de Koran om te leren wat de islam nu werkelijk zegt over het slaan van vrouwen, over homoseksualiteit, over het voeren van strijd en over de jihad.

Orthodoxer
Moslims blijken zich onveiliger te voelen en worden orthodoxer in hun geloof. Zembla sprak onder meer met jonge, goed opgeleide en geïntegreerde moslims die op het punt staan om met hun gezin Nederland te verlaten en zich te vestigen in landen als Egypte of Marokko. Zij hebben het vertrouwen verloren dat hun kinderen in Nederland nog veilig kunnen opgroeien.
Ali Eddaoudi, die als islamitisch geestelijk verzorger met gedetineerden werkt, constateert dat de ‘oorlog tegen het terrorisme’ door veel moslims wordt gezien als een ‘oorlog tegen de islam’. Dit leidt tot verharding én een grotere hang naar het geloof. Eddaoudi: “Fundamentalisme en agressie kunnen gevoed worden. Als je mensen maar lang genoeg ineen hoekje drijft, dan kunnen dat soort ideeën gevoed worden vanuit het gevoel dat ze uitgekotst worden

Onderzoek
Op verzoek van de redactie van Zembla (NPS/VARA) heeft Foquz Etnomarketing onderzoek gedaan naar de gevoelens die bij moslims in Nederland leven sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Hier kunt u de uitslag van het onderzoek lezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.