Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘IUCN komt met groene lijst voor bedreigde diersoorten’

16-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Vlinder bedreigde diersoorten

De veldparelmoervlinder staat op de rode lijst en is ernstig bedreigd.

© ANP

Samen met de internationale rode lijst van bedreigde soorten verschijnt vanaf eind dit jaar ook de groene lijst of groene status. Dit is een aanvulling op de rode lijst, om het nut van bescherming en de mogelijkheden op herstel inzichtelijk te maken. De internationale unie voor natuurbehoud IUCN presenteert de methode begin september tijdens een congres in Marseille, meldt dagblad Trouw.

De groene lijst is inmiddels op 181 soorten uitgetest door specialisten van diverse soortenorganisaties over de hele wereld. Een van die soorten is de Europese hamster, beter bekend als korenwolf, zegt ecoloog Roy van Grunsven van de Vlinderstichting, die vanuit Nederland meewerkte aan de testen. Ook de korenwolf is volledig van bescherming afhankelijk, maar het herstel kan sneller gaan als er voldoende leefgebied wordt gecreëerd.

Lees ook: Wereldwijd kwart minder insecten, in Nederland afname ernstiger

“Veel soorten zijn alleen dankzij ­bescherming niet meer ernstig bedreigd”, zegt Van Grunsven tegen de krant. “Maar dat zie je niet terug op de rode lijst. Als iets goed werkt, lijkt het daardoor alsof het niet nodig is." Volgens de ecoloog was de das zonder tunneltjes verdwenen uit Nederland of in elk geval zeldzaam. "De groene status laat zien of wat we doen ook helpt", aldus Van Grunsven.

Flinke klus

Het wordt nog een flinke klus om voortaan de groene status voor elke bedreigde soort op te nemen in de rode lijst. Momenteel staan meer dan vijfduizend soorten geregistreerd als kwetsbaar, bedreigd, ernstig bedreigd of bijna uitgestorven. De IUCN gebruikt de term groene status om verwarring te voorkomen met de groene lijst van beschermde gebieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.