Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Israël versnelt bouw kilometerslange ondergrondse muur om Gaza

16-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
725 keer bekeken
  •  
Gaza bouw muur ANP
De bouw van een 51 kilometer lange betonnen onder- en bovengrondse muur om de Gazastrook wordt de komende maanden versneld. Duizend mensen werken in ploegen 24 uur per dag om het zo snel mogelijk af te ronden. De muur komt in zijn geheel op Israëlisch  grondgebied te staan bij de grens met Gaza. De bouw kost ruim 720 miljoen euro.
Gaza bouw muur ANP
De muur zal ongeveer zes meter boven de grond uitsteken, maar loopt onder de grond nog tientallen meters door. Hoe diep precies, is niet bekend.
Ondergrondse tunnels
Het bouwwerk moet voorkomen dat leden van de radicale Palestijnse groepering Hamas ondergrondse tunnels gebruiken om de grens naar Israël  over te steken. De tunnels worden gebruikt voor het smokkelen van voedsel, medicijnen, voorraden en wapens. Ook milities gebruiken de tunnels. In de laatste oorlog tussen het Israëlische leger en Palestijnse milities werden veel soldaten verrast door Hamasstrijders die via het ondergrondse netwerk ineens tevoorschijn kwamen en hen overvielen. Uiteindelijk werden veel tunnels verwoest door Israël. Het land is bang dat ze makkelijk weer hersteld kunnen worden en besloot daarom tot de bouw van de ondergrondse muur.
Israël  zegt dat de omheining puur ter verdediging dient. Het land omschrijft het als een slimme muur die via sensoren ondergrondse activiteit kan waarnemen. Het bouwwerk komt nog voor de al bestaande hekken die de Gazastrook van Israël scheiden te staan. Met de ruimte tussen de nieuwe muur en de oude hekken ontstaat er een bufferzone tussen Gaza en Israël.
Binnen twee jaar klaar
Een woordvoerder van het project zei tegen CNN dat de bouw helemaal op schema ligt: "We verwachten dat het werk binnen twee jaar klaar is. We hopen dat de bouw niet onderbroken of verstoord wordt en dat de rust in de regio bewaard blijft." Voor en tijdens de bouw worden Israëlische soldaten via onder meer virtual reality klaargestoomd om zichzelf in ondergrondse tunnels te kunnen verdedigen.
Hamas zegt de bouw nauwlettend in de gaten te houden en laat weten dat de muur geen veiligheid zal brengen voor de Israëliërs. Alleen als Israël ‘de bezetting’ van Gaza beëindigt zal er vrede zijn, waarschuwt Hamas.
Gevangen in Gaza
Gaza heeft een oppervlakte van tweemaal Texel en is met 1,8 miljoen Palestijnen één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De blokkade die door Israël in 2007 is opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp.
Bekijk de uitzending: 'Gevangen in Gaza':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.