Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Israël sloopt Nederlands energieproject voor Palestijnen

30-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
GAZA bufferzone ANP
Nederland heeft bij Israël ernstig geprotesteerd tegen de sloop van een stroomvoorziening voor Palestijnen die deels was betaald met Nederlands geld. Nederland had een half miljoen euro bijgedragen aan het energieproject.
GAZA bufferzone ANP
De 96 zonnepanelen voor het dorp Jubbet adh Dhib op de Westelijke Jordaanoever waren volgens de Israëlische autoriteiten illegaal aangelegd. Daarom zijn ze in beslag genomen. Nederland wil de goederen terug en heeft daarop aangedrongen bij de Israëlische autoriteiten. Tegen het AD zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking te bekijken wat de precieze schade is en welke stappen er genomen kunnen worden.
40.000 euro schade
De organisatie achter het project is Comet-me, een Israëlische organisatie die energie- en watersystemen opzet voor Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever. Comet-me schat de schade op zo’n 40.000 euro. "De Israëlische soldaten probeerden ook de batterijen weg te slepen, maar die waren blijkbaar te zwaar. Ze zijn wel beschadigd", zegt Tamar Cohen van Comet-me tegen de krant.
Het komt vaker voor dat Palestijnse nederzettingen worden ontruimd. "Maar dat gaat altijd eerst via de rechtbank en dan kunnen wij procederen. Dit is de eerste keer dat de soldaten onaangekondigd spullen in beslag namen", aldus Cohen.

Gevangen in Gaza
Nederland is één van de grootste sponsoren van de Palestijnse gebieden. In de ZEMBLA-uitzending ‘Gevangen in Gaza’ bleek dat Nederland de laatste 20 jaar 750 miljoen euro aan ontwikkelingshulp heeft uitgegeven aan de Palestijnse gebieden. Tijdens de laatste oorlog is veel in Gaza verwoest, waaronder ook Nederlandse projecten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.