Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Is dit het einde voor mopshonden en Franse bulldogs?

12-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2547 keer bekeken
  •  
Mopshond
Er worden vanaf 18 mei geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere kortsnuitige honden die niet voldoen aan de criteria van de wet. Het gaat daarbij vooral om rashonden als de Mopshond, de Engelse en de Franse Bulldog. 

Honden zonder stamboom mogen niet deelnemen aan hondenshows. Dat maakt het voor fokkers bijzonder onaantrekkelijk om nog te fokken met deze honden, laat stichting Dier&Recht weten. Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Deze overkoepelende organisatie gaat de stambomen voor raszuivere honden met een te korte snuit vervangen door afstammingsbewijzen. Met de registratie van deze afstammingsbewijzen is het straks voor de overheid eenvoudig vast te stellen welke fokkers zich niet aan de wet houden.
.
Duidelijke criteria
Vanaf 2014 gold al een wet die stelt dat je niet mag fokken met dieren met uiterlijke kenmerken die nadelig kunnen zijn voor het nageslacht. "Maar door het ontbreken van strikte criteria kon de Raad van Beheer tot voor kort ongehinderd doorgaan met het uitgeven van stambonen aan honden met een veel te korte snuit. Ook vielen deze rashonden nog regelmatig in de prijzen bij hondenshows. Stichting Dier&Recht heeft zich ingezet voor en bijgedragen aan het vaststellen van duidelijke criteria. Die maken het voor de NVWA makkelijker om de wet te handhaven.," stelt dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht. 

Een te korte snuit veroorzaakt tal van medische klachten. Veel kortsnuitige honden lijden aan chronische benauwdheid omdat hun snuit onvoldoende ruimte biedt aan hun luchtwegen (dit veroorzaakt het kenmerkende ‘snurken’). Daarnaast hebben veel van deze hondenrassen last van allerlei andere aandoeningen die voortkomen uit hun specifieke uiterlijke kenmerken.

Vorig jaar kondigde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit al aan strenger te gaan controleren:

Koop geen kortsnuitige hond
Kessen van Dier&Recht: “Het is goed nieuws dat er nu een einde komt aan de stamboomfokkerij van kortsnuitige rashonden. We hopen dat ook consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun aandoeningen en beperkingen. We roepen consumenten op om geen Mopshonden, Engelse of Franse Bulldogs te kopen. Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook veel meer plezier van!”

Andere rassen met een te korte snuit die niet meer in raszuivere vorm gefokt mogen worden, zijn onder andere de Shih Tzu, de King Charles Spaniel en de Pekingees.

Einde van de rashond
Eerder maakte Zembla ‘Einde van de rashond’. De uitzending gaat over modetrends die bepalen hoe een hond eruit moet zien. Maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland in 2010 werden geboren, had één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat was het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren, blijkt in de uitzending. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.