Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inwoners Gazastrook verraden door wereld

23-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inwoners-gazastrook-verraden-door-wereld
De inwoners van de Gazastrook zijn in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Ondanks toezeggingen kwam men niet in het geweer tegen de Israëlische blokkade van het gebied. Ziekenhuizen, woningen en scholen kunnen daarom nog steeds niet worden hersteld na de drieweekse oorlog met Israël begin dit jaar.

Dat heeft een groep van zestien hulp- en mensenrechtenorganisaties dinsdag verklaard. Israëlische autoriteiten hebben sinds het einde van de oorlog slechts veertig vrachtwagenladingen met bouwmateriaal doorgelaten, terwijl er duizenden nodig zijn. Dat stellen onder meer Oxfam Novib, Cordaid en Amnesty International.

“Wereldmachten hebben verklaringen afgegeven, maar ze hebben weinig actie ondernomen om het beschadigende beleid dat wederopbouw belemmert, te veranderen”, aldus directeur Jeremy Hobbs van Oxfam International. De organisaties roepen de Europese Unie op daadwerkelijk iets te doen.
Het is dinsdag precies een jaar geleden dat het Israëlische offensief begon. De oorlog kostte ruim 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs het leven.|

B an Ki-moon
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vindt dat Israël de ,,onacceptabele en contraproductieve'' blokkade van hulptransporten naar de Gazastrook moet beëindigen. De VN-topman deed zijn oproep zondag 27 dec., exact een jaar na het begin van de Gazaoorlog.
Een jaar na het begin van de oorlog in de Gazastrook lijkt de situatie van de circa 1,5 miljoen inwoners van het gebied hopeloos en volgens Ban Ki-moon is een ,,fundamenteel andere aanpak'' nodig. Volgens hem is van serieuze wederopbouw van de infrastructuur en de economie geen sprake door het gebrek aan hulp.
In de uitzending  'Geen geld voor Gaza ' : 'Door de blokkade kan er niks in en niks uit Gaza. De bevolking leeft in armoede en  scholen en ziekenhuizen worden keer op keer vernield. In maart beloofde de wereld 3,5 miljard euro aan de Palestijnen. In Zembla de vraag of al die hulp aan de Palestijnen wel helpt. Houdt het niet juist de erbarmelijke situatie van de Palestijnen in stand?'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.