Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Invoering Participatiewet funest voor kwetsbare mensen'

04-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Sociale werkplaats ANP 2
Door de invoering van de Participatiewet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) zijn duizenden mensen met een beperking onnodig in de problemen gekomen.
"Men was ervan overtuigd dat het zou lukken om duizenden mensen bij gewone bedrijven te plaatsen. Dat vond ik van meet af aan een hele fraaie doelstelling, maar ook illusiepolitiek die met heel weinig zorgvuldigheid is uitgevoerd", aldus professor Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt, Tilburg University) in ZEMBLA.
Kijk de eerste minuut van 'De afbraak van de sociale werkplaats' (tekst gaat verder onder video)
Volwaardig deelnemen
De sociale werkvoorziening was sinds de jaren zestig de plek waar mensen met een beperking aan de slag konden. Het was aangepast werk met begeleiding tegen een redelijk salaris zodat honderdduizenden mensen - die daarvoor vooral afhankelijk waren van liefdadigheid, kerken en familie - volwaardig konden deelnemen aan de maatschappij. 
Lees meer over de uitzending 'De afbraak van de sociale werkplaats'
In 2015 maakte Rutte II (VVD, PvdA) een eind aan de Wet Sociale Werkvoorziening. De sociale werkplaats ging met onmiddellijke ingang op slot. Te duur, niet van deze tijd. Voortaan kunnen mensen met een beperking via de Participatiewet gaan werken bij gewone bedrijven. 
Slechte politiek
Maar er kwamen nauwelijks nieuwe werkplekken voor mensen met een beperking. "Ik vind het kortzichtig en een hele slechte manier van politiek bedrijven. Je hebt het over kwetsbare mensen, mensen die nu werkloos thuis op de bank zitten en al jaren in onzekerheid verkeren. Voor deze groep is het funest." zegt de hoogleraar arbeidsmarkt in ZEMBLA: "Er is op onverantwoorde wijze geëxperimenteerd met een kwetsbare groep mensen." Hij vindt dat er een parlementaire enquête zou moeten komen.
De Participatiewet was gedoemd te mislukken volgens Arjan Vliegenthart, wethouder in Amsterdam en woordvoerder sociale zaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: "Het idee was mooi – om meer mensen in de samenleving mee te laten doen - maar de uitvoering niet. Het ging allemaal veel te snel en er werd tegelijkertijd een bezuiniging van 1,2 miljard euro doorgevoerd."
Beschutte werkplekken
Gemeenten moeten vijftigduizend beschutte werkplekken realiseren voor mensen die veel begeleiding nodig hebben en die nauwelijks kans hebben op een baan in het bedrijfsleven. Sinds de invoering van de Participatiewet drie jaar geleden zijn er slecht 735 van die beschutte werkplekken gekomen.
Kitty Jong, vice-voorzitter van het FNV vindt dat de sociale werkvoorziening weer open moet. “De Participatiewet moet worden aangepast,” vertelt Jong in ZEMBLA.
 ZEMBLA - De afbraak van de sociale werkplaats - woensdag 4 april 2018 - 21.15 uur - BNNVARA/NPO2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor