Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Investeringen in clustermunitie eindelijk verboden

09-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
toch-nederlands-verbod-op-investering-in-productie-van-clustermunitie
Ruim twee jaar na ZEMBLA 'Het clusterbom gevoel' (maart 2007) en 'Bankgeheimen' van (juni 2007) mag er door banken en pensioenfondsen niet meer worden geïnvesteerd in bedrijven die clustermunitie produceren. De Tweede Kamer heeft de motie Van Velzen aangenomen die dit verbiedt. ZEMBLA toonde in de genoemde uitzendingen aan dat pensioenfondsen en banken beleggingen hadden in de wapenindustrie.

Ook IKV Pax Christi heeft zich ingezet tegen clustermunitie, onder andere met het rapport Worldwide investments in Cluster Munitions, a shared responsibility van oktober. Met de motie van SP-lid Krista van Velzen mogen financiële instellingen niet langer investeren in clusterbommen die talloze slachtoffers onder burger maken.

ZEMBLA onthulde in 'Het clusterbom gevoel' dat onder andere de pensioenfondsen ABP en PGGM belegden in wapenbedrijven die clusterbommenen landmijnen produceren. Ook investeerden ze in bedrijven die het milieu ernstig schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid.

In 'Bankgeheimen' bleek dat ABN AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank allen in verband konden worden gebracht met clusterbommen- en landmijnenproducenten en een reeks van andere bedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten, het milieu, de klimaatverandering of kinderarbeid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.