Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Invallen en huiszoekingen bij Russische onderzoeksjournalisten

29-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
rode plein ANP
Russische autoriteiten hebben dinsdagochtend invallen en huiszoekingen gedaan bij onderzoeksjournalisten in Moskou. Zij zijn verbonden aan een van de weinige onafhankelijke media in Rusland, Proekt (Het Project). Dat medium stond naar eigen zeggen op het punt te publiceren over de vermeende rijkdom van minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev, zijn zoon en andere familieleden, meldt Proekt.
De politie doorzocht de woningen van hoofdredacteur Roman Badanin en journaliste Maria Zjolobova. Een andere journalist, adjunct-hoofdredacteur Michail Roebin, werd vastgehouden terwijl de politie het appartement van zijn ouders doorzocht, werd gemeld op sociale media.

Proekt meldde via Telegram dat het verhaal over Kolokoltsev toch zal worden gepubliceerd. Dat is inmiddels ook gebeurd.

Onder president Vladimir Poetin is de meeste dissidenten het zwijgen opgelegd en zijn de media gemuilkorfd. De weinige onafhankelijke media die nog actief zijn staan onder enorme druk, zeggen tegenstanders van het Kremlin. In april wezen de autoriteiten Meduza, een populaire Russischtalige nieuwswebsite die werkt vanuit Letland, aan als een 'buitenlandse agent'. Door dat predicaat raken zij Russische adverteerders kwijt. Een ander mediakanaal, VTimes, kreeg datzelfde label en ging begin juni op zwart.

Groepen of individuen die in Rusland als 'buitenlandse agenten' worden gekenmerkt moeten hun financieringsbronnen bekendmaken en dat kenmerk aan hun publicaties toevoegen, anders riskeren ze boetes. De aanduiding schrikt adverteerders af en voor journalisten is het moeilijker werken.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.