Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Intimidatie en schending van privacy door verzuimbedrijf VerzuimReductie

11-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
intimidatie-en-schending-van-privacy-door-verzuimbedrijf-verzuimreductie
FNV Bondgenoten wil betere wet- en regelgeving voor de arbosector. De vakbond zegt dat naar aanleiding van een internetenquête over het bedrijf Verzuimreductie. Dat raakte begin dit jaar in opspraak door de ZEMBLA uitzending 'De verzuimpolitie'. Het bedrijf zou gegevens uit medische dossiers van personeelsleden delen met hun werkgever en dat is verboden. Ook zou het bedrijf op de stoel van de dokter gaan zitten. FNV Bondgenoten startte direct na de uitzending van Zembla een meldpunt voor klachten over het bedrijf.
NOS-radio spreekt met FNV-bondgenoten over verzuimbedrijven

Internetenquête

Uit de internetenquête blijkt dat VerzuimReductie B.V.  de Wet Bescherming Persoonsgegevens met voeten treedt en zieke werknemers onder grote druk zet om snel weer aan het werk te gaan. De vakbond FNV Bondgenoten hield van 23 maart tot en met 26 april jl een  internetenquête. In totaal reageerden 1.429 mensen werkzaam in onder andere de detailhandel, thuiszorg, transport en industrie.

Dossiers vernietigen
Gea Lotterman, bestuurder FNV Bondgenoten: “ Het is een gotspe dat commerciële verzuimbedrijven als VerzuimReductie samen met opdrachtgevers inzetten op quick wins in plaats van op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Bedrijven zijn onderling aan het concurreren op verzuim en werknemers zijn verworden tot wegwerpartikel. Alle persoonlijke en veelal medische gegevens die via VerzuimReductie zijn verzameld, moeten onmiddellijk worden vernietigd.


Uit de enquête blijkt dat 78 procent van de respondenten negatief oordeelt over de werkwijze van VerzuimReductie B.V. Verreweg de grootste groep (72 procent van de 935 respondenten) geeft aan zich onder druk gezet te voelen door medewerkers van VerzuimReductie om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. “ Er werd gedreigd dat er ziekengeld werd ingehouden als ik niet ging werken ”.

Slechte informatie over rechten en plichten
51 procent van de 935 respondenten kreeg geen goede informatie over zijn rechten en plichten en de rol van de arbodienst. Bij 46 procent van de werknemers begaven de casemanagers van VerzuimReductie zich ongeoorloofd op het terrein van de bedrijfsarts.  “ Ik wist niet beter dan dat dit een arts was, heb daardoor veel verteld want er werd veel gevraagd. Dit had ik niet gedaan als mij verteld was dat deze mensen dat niet mogen doen .”

Vernietiging van alle door VerzuimReductie aangelegde dossiers
Lotterman: “ Ons eerste prioriteiten zijn vernietiging van alle door VerzuimReductie aangelegde dossiers én aanscherping van de wet- en regelgeving. Daarnaast moet de Inspectie van SZW meer middelen ter beschikking krijgen voor de controle en het sanctioneren van overtreders van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Als wij - werknemers, werkgevers, de vakbeweging en de overheid - gezamenlijk zorgen voor een goede verzuimbegeleiding waarbij de privacy van werknemers wordt gewaarborgd, kunnen werknemers op een gezonde en veilige manier duurzaam inzetbaar blijven .”

Niet-medici stellen medische vragen
Onbevoegde casemanagers van VerzuimReductie stellen vragen over de aard van de ziekte en de medische gegevens van werknemers worden doorgespeeld aan de werkgever. Lotterman: “We gaan de werkgevers die VerzuimReductie in de arm hebben genomen, binnenkort per brief oproepen om zo snel mogelijk alle gegevens die door dit verzuimbureau zijn verzameld te vernietigen.”  (bron: fnv bondgenoten)

Bekijk ZEMBLA - ' De verzuimpolitie ' van Ton van der Ham en Manon Blaas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.