Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Internetvirus vernietigt bestanden

11-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderwereld-online
Een virus dat je bestanden onherstelbaar vernietigt: je financiën, klantenbestanden of foto’s. Cryptoware is een vorm van malware waarvan het aantal slachtoffers ook in Nederland toeneemt. Vooral het MKB en lagere overheden blijken een aantrekkelijk doelwit, maar ook particulieren hebben er last van. De enige maatregel om je te wapenen tegen deze cybercriminaliteit is regelmatig back-ups maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. Een remedie achteraf is er niet.
Computers kunnen op verschillende manieren besmet raken met cryptoware. In de meeste gevallen gaat dat via besmette links, websites of bijlagen bij e-mails. Ongemerkt worden alle gegevensbestanden versleuteld. Ook back-upbestanden die verbonden zijn met de computer raken versleuteld. Zodra het virus de bestanden heeft versleuteld, verschijnt er een bericht op de computer waarin gemeld wordt dat de bestanden veranderd zijn. In het bericht beloven cybercriminelen tegen betaling de gegevens te herstellen.
Preventie
De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen. Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt. Preventie is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit. Het regelmatig maken van back-ups op een externe opslag is de beste oplossing om belangrijke bestanden te behouden. Essentieel hierbij is om het back-up systeem niet constant aan de computer gekoppeld te houden, zodat het niet besmet of versleuteld kan raken. Automatische back-updiensten vormen dus een risico.
Midden- en kleinbedrijf
De Nederlandse politie waarschuwde eerder voor het probleem, na cryptoware-besmettingen in de ons omringende landen. Het zijn daar vooral het midden- en kleinbedrijf en lagere overheden die slachtoffer worden. De ICT-beveiliging is doorgaans minder robuust en de bedrijven beschikken over voldoende financiën om het losgeld te betalen. Inmiddels worden ook besmettingen met cryptoware gemeld door Nederlandse burgers en organisaties. Slachtoffers kunnen aangifte doen bij de politie. Dit leidt weliswaar niet tot het ontsleutelen van de bestanden maar geeft de politie wel inzicht in de aard en omvang van het probleem.
(bron: politie.nl)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.