Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Internet-afperser Aydin C. veroordeeld tot maximale gevangenisstraf

16-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
ayden-c-ik-ben-de-pestkop-van-amanda-todd-niet
Aydin C., de man die ervan verdacht werd tientallen meisjes te hebben afgeperst met webcamseks, krijgt de maximale gevangenisstraf voor zijn daden: tien jaar en acht maanden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag uitgesproken. In het oordeel zei de rechter dat 'de meisjes op geraffineerde wijze in de val zijn gelokt door een doortrapte volwassene'.
Seksuele handelingen via de webcam
C. verleidde jarenlang meisjes tot het verrichten van seksuele handelingen via de webcam, om ze vervolgens af te persen met de beelden die hij van ze verzamelde. Daarin ging hij erg ver en was hij meedogenloos, aldus de rechter. Zo zou hij zijn slachtoffers hebben gedreigd ze tot zelfmoord te drijven als ze niet met hem zouden meewerken. Toen één van zijn slachtoffers toch dreigde een einde aan haar leven te maken, antwoordde C. in een chatgesprek de tekst: ‘jouw keuze’ met daarbij een smiley.
"Het geheel van de gepleegde feiten is zo schokkend dat alleen gevangenisstraf van vele jaren gepast is."
Zelfmoord Amanda Todd
In een van de gevallen leidde C.’s afpersing daadwerkelijk tot zelfmoord. Amanda Todd was een Canadees meisje dat zichzelf van het leven beroofde nadat ze jarenlang door C. was gechanteerd en afgeperst via internet.
Reconstructie
Eind 2014 zond ZEMBLA een reconstructie uit van het noodlottige levensverhaal van Amanda Todd. Jaren werd ze gechanteerd door een onbekende via internet. Hij had een naaktfoto van haar weten te maken die hij naar al haar vrienden stuurde. Amanda werd ermee gepest op school, raakte in een isolement en werd depressief. Zelfs toen ze van school veranderde en verhuisde, wist hij haar nog te vinden om haar opnieuw onder druk te zetten. Die druk werd haar uiteindelijk teveel. In oktober 2012 maakte ze een einde aan haar leven.
Nederlandse politie liet zaak liggen
Uit onze ZEMBLA blijkt onder andere dat Aydin C. al op het spoor was voordat Amanda Todd zichzelf van het leven beroofde. De Noorse politie was er, toen Amanda nog leefde, via een zaak in eigen land achter gekomen dat C. meerdere meisjes in andere landen bedreigde hun leven te ruïneren door foto’s met seksuele inhoud te verspreiden. Toch deed de Nederlandse politie niet direct een inval. Ook een half jaar later niet. En C. ging in die tijd gewoon door met afpersen. Volgens verschillende deskundigen had dit nooit zo mogen gebeuren. Bekijk dat fragment hier terug:
Uitlevering aan Canada
C. is donderdag niet veroordeeld voor het afpersen van Amanda Todd. Canada wil hem hiervoor apart berechten. Nederland heeft ook toestemming gegeven voor zijn uitlevering, maar de advocaat van C. is hiertegen in beroep gegaan.
Hoger beroep
C. krijgt geen tbs omdat hij niet heeft meegewerkt aan onderzoek naar zijn persoonlijkheid om te kijken of er sprake was van een stoornis. Het Openbaar Ministerie had dit liever anders gezien:
"We hadden graag willen weten of er behandeling mogelijk is. Om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat.”

De advocaat van Aydin C., Robert Malewicz, heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.