Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie tikt AMC op vingers over calamiteit met baby

11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het AMC in Amsterdam had levensbedreigende complicaties na een operatie van een baby’tje in 2014 als calamiteit moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis had de evidente calamiteit als 'ernstig incident' beoordeeld. Incidenten hoeven niet gemeld te worden. Meldt de NOS.

In een brief aan de ouders van de baby schrijft de IGZ nu: ' De Inspectie stelt vast dat bij de zorg voor uw zoon sprake is van een calamiteit zoals bedoeld in artikel 4a van de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Het AMC had hiervan melding moeten doen bij de inspectie.'  De IGZ beraadt zich nog op maatregelen tegen het AMC. De inspectie stelt vast dat het bij de zorg voor deze baby in het AMC ontbroken heeft aan "het tijdig herkennen en erkennen van een calamiteit".

Toegegeven
Het ziekenhuis heeft volgens de IGZ al op 13 januari tegenover de inspectie toegegeven dat het bij de behandeling van het baby’tje om een calamiteit ging. Naar buiten toe wilde het ziekenhuis niet toegeven dat het onmiskenbaar in de fout was gegaan.

Geen veilig opleidingsklimaat op KNO afdeling AMC
Het opleidingsklimaat op de KNO-afdeling in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is al jaren niet in orde. Dit blijkt uit het visitatierapport van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) dat in handen is van ZEMBLA . In januari 2015 heeft de RGS de KNO-afdeling van het AMC gevisiteerd. In het rapport staat dat er ‘geen sprake meer is van een gunstig en veilig opleidingsklimaat’. Vooral het management krijgt veel kritiek. ZEMBLA heeft verschillende medisch specialisten gesproken die zeggen vanwege de slechte sfeer recent te zijn vertrokken. Een staflid spreekt van een ‘angst- en een pestcultuur, waarbij mensen worden geïsoleerd en uitgescholden als ze kritiek hebben’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.