Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie stelt UMC Utrecht onder Verscherpt Toezicht

13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
umc-utrecht-meldt-dodelijke-calamiteiten-niet-bij-inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht per 6 april 2016 voor een periode van maximaal zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie is van mening dat de voorgenomen koers van de raad van bestuur versneld moet worden ingezet. Daarnaast wil de inspectie, met inachtneming van de verantwoordelijkheden van de raad van bestuur en raad van toezicht, de ontwikkelingen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid van zorg nauwgezet kunnen volgen. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidzorg op haar website.
Sinds november 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) het toezicht op het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) geïntensiveerd. Aanleiding daarvoor waren gebeurtenissen op de afdelingen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) en Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie (HHCO) van het UMC Utrecht en hetgeen daarover naar buiten is gekomen in de uitzending van Zembla van 4 november 2015.
De inspectie heeft onderzoek ingesteld naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en HHCO en ook breder binnen het UMC Utrecht. De inspectie wordt in dit onderzoek bijgestaan door een externe commissie.
Directe aanleiding voor Verscherpt Toezicht is het handelen van de raad van bestuur in de afgelopen periode en met name de communicatie van het ziekenhuis richting de inspectie rond de werkhervatting van een arts die sinds november was vrijgesteld van directe patiëntenzorg. De inspectie heeft vertrouwen in de ingezette koers, maar is van mening dat deze sneller moet worden doorgevoerd en volgt dit nauwgezet.
Met het instellen van verscherpt toezicht blijft de inspectie nauwkeurig volgen of de raad van bestuur de noodzakelijke stappen zet bij het herstellen van het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van zorg binnen het UMC Utrecht.
De inspectie zal binnen de periode van verscherpt toezicht aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen en verwacht van de raad van bestuur maandelijks resultaatsverslagen over de ingezette verbetermaatregelen.

Lees de brief van het IGZ hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.