Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie moet zorginstellingen beter controleren

24-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inspectie-moet-zorginstellingen-beter-controleren
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zorginstellingen beter moet controleren. De Inspectie moet hiervoor beter worden toegerust. Dat is één van de aanbevelingen uit het onderzoek naar problemen op de hartafdeling van het Nijmeegse Radboud-ziekenhuis.

In 'Ruzie in het Radboud' maakte ZEMBLA in 2006 een reconstructie van de voorvallen in het ziekenhuis, waar een hartoperatie jarenlang een levensgevaarlijke aangelegenheid bleek. In 2004 vielen er twee keer zoveel doden dan elders, omdat de chirurgen ruzie maakten met elkaar.

Het hoge sterftecijfer kwam aan het licht toen een interne mail van een hoogleraar in het ziekenhuis uitlekte. Hij liet hierin weten dat hij zich zelf niet zou laten opereren in het Radboud als dit nodig was.

Spanningen
Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat tussen 2000 en 2005 binnen de ziekenhuismuren wel bekend was dat er spanningen waren op de hartafdeling, maar dat deze werden beschouwd als 'organisatieproblemen'. De medisch specialisten waren meer bezig met individueel handelen, dan met samenwerken.

Ook bleek dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de patiënt werd gelegd bij de specialisten en dat het bestuur van het ziekenhuis zich daar niet mee bezig hield.

Correctie
In het rapport wordt ook geconstateerd dat het overheidstoezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg "niet kon functioneren als correctiemechanisme".

De wet geeft ruimte voor eigen verantwoordelijkheid, maar er moet wel worden gecontroleerd of deze verantwoordelijkheid ook wordt genomen door de zorginstelligen, meent de Onderzoeksraad. Het huidige toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg doet dit nog onvoldoende, zo wordt gesteld in het rapport.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.