Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg’

02-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Thuiszorg
Veel thuiszorgorganisaties hebben de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg. En de inspectie grijpt niet in. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe. Dat concludeert de Consumentenbond.

De Consumentenbond bestudeerde vijftig inspectierapporten van bezoeken die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. Ook na een verplicht verbetertraject van de IGJ voldeden de meeste thuiszorginstellingen nog steeds niet aan de richtlijnen.

Onverantwoorde zorg
Volgens Bart Combée, directeur Consumentenbond, tonen de rapporten een alarmerend beeld: "Extra zorgelijk is dat de toezichthouder nauwelijks ingrijpt. De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren." De thuiszorgorganisaties blijven ondertussen onverantwoorde zorg leveren, stelt hij. "Het is onbe grijpelijk dat de inspectie hier zo laks in is."

De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten en wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport actie ondernemen.

Fundamentele bouwsteen
Ouderenbond KBO-PCOB spreekt van een 'verontrustend signaal'. "Thuiszorg is voor velen namelijk een fundamentele bouwsteen als het gaat om langer thuis te kunnen wonen", aldus de organisatie. De bond stelt dat het onderzoek een 'wake-up call' is voor zorgaanbieders, brancheverenigingen en het ministerie.

Hoe staat het met jouw thuiszorg?
Wil je weten of jouw thuiszorg bij de vijftig onderzochte organisaties zit en wil je weten hoe deze scoort? Bekijk dan de resultaten van de inspectierapporten .   

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.