Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspecteur-generaal: zorginstellingen moeten calamiteiten openbaar maken

30-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3
Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen hoopt en verwacht dat zorginstellingen binnen twee tot drie jaar zelf informatie naar buiten gaan brengen over calamiteiten, zegt zij in het Radio1 journaal. Ze reageert opde plannen van minister Schippers,  die een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het openbaar maken van calamiteiten.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) krijgt meer ruimte om informatie over calamiteiten openbaar te maken als de nieuwe Gezondheidswet in werking treedt. Van Diemen noemt het plan van de minister een uitstekend uitgangspunt, maar vreest "een vergaarbak" als alle rapporten op de website van de inspectie worden gezet. Alleen al vorig jaar werden bij de IGZ zo'n 900 calamiteiten gemeld. "De vraag is waartoe dat leidt", zegt Van Diemen. "Als je van alles op een website plaatst, maar er niet de juiste dingen uithaalt, dan is dat schijnzekerheid."
Voorlopers onder de zorgaanbieders kunnen nu aan de slag en kunnen meer informatie naar buiten via hun eigen websites. "Het is prima dat zorginstellingen steeds meer melden wat er goed gaat door de uitkomsten van de zorgverlening te delen met patiënten en de samenleving, maar het vraagt ook aandacht en inzet dat er geleerd wordt open te zijn over wat niet goed is gegaan. Als zij informatie over calamiteiten openbaren, zal dat leiden tot meer veilige zorg."  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.