Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inkomen van zorgbestuurders flink gestegen

05-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inkomen-van-zorgbestuurders-flink-gestegen
De topinkomens in de ouderenzorg zijn in 2013 flink gestegen. De 50 bestuurders in de ouderenzorg die het meest verdienen, kregen samen ruim 19 procent meer dan de 50 grootverdieners in 2012. Dat meldt Abvakabo FNV vandaag.
De vakbond maakte voor het vierde jaar op rij de Actiz 50 (pdf), een lijst met grootverdieners in de ouderenzorg. Bovenaan staat Chris Marsman van de Kwadrantgroep in Drachten. Hij kreeg in 2013 ruim een half miljoen euro. Het grootste deel daarvan (350.000 euro) was een ontslagvergoeding, stelt Abvakabo FNV.
Ruim 30 bestuurders in de lijst verdienen volgens de vakbond meer dan premier Mark Rutte.
Sinds 1 januari 2013 geldt de Wet normering topinkomens, waardoor bestuurders maximaal 130 procent van een ministerssalaris kunnen verdienen. De overgangsregeling in de Wet Normering Topinkomens laat voor zittende bestuurders de ruimte om nog jarenlang meer te verdienen dan de minister president. Bestuurders die al in functie waren en meer dan die norm verdienen, kunnen hun salaris maximaal 4 jaar houden, daarna wordt het in stappen afgebouwd.
Vanwege de bezuinigingen in de ouderenzorgn sluiten Verzorgingshuizen, moeten ouderen verhuizen en verliezen zorgmedewerkers hun baan. In de top van de zorg wordt níet bezuinigd, blijkt uit de Actiz 50.
Ook de eigen vermogens van ouderenzorginstellingen stegen afgelopen jaar weer, naar 3,8 miljard euro in totaal in de gehele ouderenzorgsector.
Ongepast
Abvakabo FNV vindt dit ongepast.'In de publieke sector horen zulke salarissen niet thuis. En in tijden van misschien wel de meest omvangrijke bezuinigingsoperatie in de zorg ooit, is het helemaal onaanvaardbaar dat een zorgbestuurder meer ontvangt dan de minister president. Tienduizenden banen in de ouderenzorg staan op de tocht. Ouderen worden soms gedwongen om te verhuizen. Het geld voor zorg, moet naar zorg en is hard nodig op de werkvloer.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.