Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inhoud e-mails grondwettelijk beschermd

12-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
inhoud-e-mails-grondwettelijk-beschermd
Ook de inhoud van e-mails moet straks grondwettelijk worden beschermd. Het kabinet heeft vrijdag besloten een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen waarin dat wordt geregeld.
Het huidige brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het 'brief- en telecommunicatiegeheim' in artikel 13 van de Grondwet. Niet alleen e-mails, maar ook telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media vallen dan ook onder die bescherming.
Dat betekent dat de overheid niet mag bekijken wat er wordt gecommuniceerd, ongeacht het middel waarmee dat is gebeurd. Daarop zijn wel uitzonderingen mogelijk. Politie en inlichtingendiensten mogen de communicatie in bepaalde gevallen wel inzien, maar alleen na toestemming van hogerhand.
Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten vindt het voostel gaat niet ver genoeg. Als de politie of AIVD toestemming krijgt van de bevoegde autoriteit mag mail- of telefoonverkeer nog wel afgeluisterd worden. Groot pijnpunt voor Bits of Freedom is dat met die bevoegde autoriteit niet de rechter wordt bedoeld.
De organisatie vreest dat de minister van Binnenlandse Zaken zelf opdracht kan geven voor het aftappen van informatie. ' De minister is geen onafhankelijk orgaan. Hij is namelijk de baas van de geheime diensten. Wij vinden dat het aftappen van een verbinding alleen mag gebeuren als de rechter daarvoor toestemming heeft gegeven '.

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.