Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ING wil in 2012 nog deel staatssteun aflossen

14-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ing-wil-in-2012-nog-deel-staatssteun-aflossen
ING wil dit jaar nog een deel van de in de financiële crisis ontvangen staatssteun terugbetalen. Dat meldde de bank donderdag.

ING wil onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de Verenigde Staten gebruiken voor het aflossen van de steun. Het financiële concern wil het totale bedrag dat nog bij de Staat uitstaat ''zo snel mogelijk'' aflossen ''op voorwaarden die acceptabel zijn voor alle belanghebbenden'' en onder het voorbehoud dat de kapitaalpositie daardoor niet wordt uitgehold.

In mei betaalde ING de staat €3 miljard. Van de €10 miljard staatssteun die ING in oktober 2008 kreeg, is inmiddels €7 miljard afbetaald, plus €2 miljard aan rente en exitpremies.

ING moet de staat dus nog €4,5 miljard betalen ( €3 mrd aan staatssteun en €1,5 miljard aan rente en exitpremies).

Onderzoek
Bij de Europese Commissie loopt nog een onderzoek naar de ING. Het onderzoek richt zich op een wijziging van de voorwaarden van de kapitaalinjectie die de bank in 2008 en 2009 ontving.

ING kreeg tijdens de bankencrisis onder meer een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van tien miljard euro. Toen de Nederlandse staat de terugbetaalvoorwaarden van de kapitraalinjectie later wijzigde, zag de commissie dat als een extra steun van nog eens twee miljard euro.

Omdat hierdoor het aantal steunacties van de Nederlandse overheid op vier kwam, werd ING door de commissie extra hard gestraft. De verzekeringtak van ING moest worden losgekoppeld van de bank. Ook moest de Westland-Utrechtbank worden verkocht, wat nog niet gelukt is.

Bekijk ZEMBLA - ' Afrekenen met de ING ' van Jos van Dongen en Elma Verhey. ZEMBLA spreekt met drie topbestuurders van ING: twee leden van de Raad van Bestuur, Koos Timmerman (Hoofd Risico) en Eli Leenaars en met Hans Verkoren, oud-directeur ING Direct, de internetspaarbank van ING.

Met een balanstotaal van 1332 miljard euro, meer dan het Nationaal Inkomen van Nederland, België en Luxemburg samen, is ING het grootste financiële bedrijf ter wereld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.