Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ING-top ondanks megaschikking mogelijk toch voor tuchtrechter om witwaszaak

07-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ING hoofdkantoor
ING dacht er met een recordschikking van 775 miljoen euro zonder meer kleerscheuren vanaf te komen, maar mogelijk moeten bankiers van ING vanwege de witwaszaak toch voor een tuchtrechter verschijnen. De Stichting Tuchtrecht Banken heeft daartoe de eerste stap gezet. Een tuchtrechter kan individuele bankiers een boete van maximaal 25.000 euro opleggen en een beroepsverbod tot drie jaar.
De eerste stap die de stichting heeft gezet is het indienen van een  informatieverzoek bij de bank. Afhankelijk van de informatie die binnenkomt, besluiten de aanklagers van de stichting of ze een onderzoek beginnen tegen topbankiers van ING.
Criminele transacties
Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. Daartoe was de bank wel verplicht. Het Openbaar Ministerie sloot de hoogste Nederlandse schikking ooit met de bank. Zo kon ING een veroordeling voorkomen.
OM sluit grootste schikking ooit met ING
De Stichting Tuchtrecht Banken kan bankiers bestraffen voor zaken die na 1 april 2015 hebben plaatsgevonden. Op die datum werd de bankierseed in Nederland wettelijk verplicht.
Wat is de bankierseed?
Met het afleggen van die eed beloven bankiers onder meer zich aan de wet te zullen houden, zich verantwoordelijk te gedragen naar de samenleving, de klant centraal te stellen en zich in te zetten voor het vertrouwen in de financiële sector.
Mocht het tot een tuchtrechtszaak komen dan riskeren de topbankiers niet alleen een boete en een beroepsverbod, want de rechter kan ook een berisping of het verplicht volgen van een cursus opleggen.
Belangrijke toets voor de bankierseed
Een eventuele tuchtrechtzaak tegen de top van ING wordt een “belangrijke toets” voor de bankierseed, meent oud-bankier Hans Ludo van Mierlo die de basis legde voor die eed met een boek. Hij denkt dat een veroordeling goed mogelijk is.
Dat de top van ING niet op de hoogte was, lijkt Van Mierlo sterk na waarschuwingen en boetes van toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). “Zo’n boete ontsnapt niet aan de aandacht van de raad van bestuur.”
ING CEO Ralph Hamers ANP
2010 tot en met 2016
Eerder deze week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.
De schikking kwam ING op de nodige kritiek te staan vanuit de politiek. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de raad van commissarissen van de bank de positie van topman Ralph Hamers tegen het licht houdt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.