Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ING betaalt weer staatssteun terug

25-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ing-zegt-sorry-tegen-klanten
Bank en verzekeraar ING betaalt weer een stuk van de staatssteun terug. Maandag 31 maart vloeit er 1,225 miljard euro terug naar de staatskas. De afbetaling bestaat voor 817 miljoen euro aan terugbetaling en 408 miljoen euro aan boetepremie en rente. Het is ook 100 miljoen meer dan eerder was aangekondigd.

Opgesplitst
ING kreeg eind 2008, tijdens de kredietcrisis, steun op voorwaarde dat de bank het geld met premie en rente terugbetaalt en de bank zich opdeelt in een aparte bank en verzekeraar. De opsplitsing is inmiddels een feit.

Derde termijn
De afbetaling is de derde van de vier afbetalingen in het kader van het door Brussel opgelegde herstructureringsplan. ING heeft tot nu toe 12,5 miljard euro terugbetaald, waarvan 3,2 miljard euro aan boetepremie en rente. De staatssteun levert de Staat een rendement op van 12,5 procent per jaar. ING is van plan om de resterende 1,025 miljard in mei 2015 terug te betalen.

Hoe kon het gebeuren?
ING kreeg in 2008 de grootste overheidssteun in de Nederlandse geschiedenis: 43 miljard euro. ZEMBLA vraagt aan een aantal topmensen van ING wat er mis is gegaan bij de ING. Hoe heeft ING zo kunnen groeien zonder dat de gevaren daarvan waren afgedekt?

ING mocht niet omvallen
ING is te groot geworden om failliet te laten gaan. Als ING failliet gaat, staan we drie dagen later stenen door de ruiten van bakkers te gooien om aan brood te komen. Het is net zo belangrijk als water uit de kraan ’, zegt Hans Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters in de ZEMBLA uitzending ' Afrekenen met de ING '. Het gevolg is dat de overheid keer op keer moet bijspringen om te zorgen dat ING niet omvalt.
 
(ZEMBLA/ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.