Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

In de bouwput

  •  
13-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
Huub Vrijdag (61) werkt al 42 jaar in de bouw. Maar bij zijn laatste werkgever BTB Riedas wordt hij van de een op andere dag ontslagen. Niet omdat er geen werk is, maar omdat Portugese bouwvakkers worden ingezet. Huub zit nu werkloos thuis. Miljoenen euro's vallen er te verdienen in het aanbieden van goedkope arbeiders.
Bouwvakkers uit de arme delen van Europa gaan in het rijke Westen van bouwplaats naar bouwplaats. Grote speler op dit gebied in Nederland is het omstreden Ierse bedrijf Atlanco Rimec. Het bedrijf zoekt met het aanbieden van goedkope arbeiders de grenzen op van het toelaatbare. Een recent voorbeeld is de bouw van de A2-tunnel in Maastricht. Waar buitenlandse werknemers mogelijk werden onderbetaald en te lange werkdagen maakten. Maar de goedkope werknemers van Rimec zijn nog steeds in ons land aan het werk. Zembla onderzoekt waarom onze overheid nog steeds zaken doet met Rimec.

ZEMBLA - 'In de bouwput' woensdag 13 mei 2015 om 20:15 uur bij de VARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Hanneke de Jonge
Research: Jos van Dongen
Eindredactie: Manon Blaas

Contract tussen Rimec en Avenue2 Maastricht

Bij de bouw van de A2-tunnel in Maastricht werden mogelijk buitenlandse werknemers onderbetaald en te lange werkdagen gemaakt. 

Lees (een deel) van het contract tussen Rimec en Avenue2 Maastricht



 
De A2-tunnel piept en kraakt
Bouwer Ballast Nedam van de A2-tunnel in Maastricht verkeert in acute geldnood. Dat komt onder meer doordat de kosten van de tunnel hoger uitvallen. Bovendien werden en worden tientallen Portugese en Poolse werknemers nog steeds uitgebuit. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Lees Rob Cox artikelen Limburger:  

Expertcommissie rapport Maastricht  
Bouw cao niet volledig toegepast.
22 november 2013. 
Er is géén sprake van uitbuiting bij A2 Maastricht. Dat is de conclusie van de expertcommissie in haar uitgebreid verslag ' Inzet buitenlandse werknemers via Rimec op het project A2 Maastricht ' dat vrijdag 22 november 2013 is gepresenteerd. 


SOMO rapport
De overheid en de bouwvakker  (pdf)
  Rijkswaterstaat en haar invloed als opdrachtgever op arbeidsomstandigheden in de bouw. In dit paper wordt gekeken naar de verantwoordelijkheden van de overheid als opdrachtgever in de bouw. Het beschrijft de wijze waarop Rijkswaterstaat, als de belangrijkste publieke opdrachtgever in de bouw, projecten aanbesteedt. Doel van dit onderzoek is om te begrijpen of Rijkswaterstaat sociale misstanden bij (onder)aannemers probeert te voorkomen tijdens het aanbesteden van opdrachten. 


Lijst met 50 bedrijven
Maastricht en Nijmegen zijn slechts twee van de meer dan vijftig Nederlandse bouwprojecten waar Atlanco Rimec de laatste zeven jaar bij betrokken was. Dit blijkt uit een interne projectenlijst van Rimec die in handen is van Zembla. Volgens de Zweedse onderzoeksjournaliste Anne-Lena Norberg, die werkt aan een boek over Rimec, zit Rimec al 15 jaar in Nederland: ' Nu komen jullie er pas achter dat er iets verdachts is. In Zweden hebben we ze snel ontdekt, maar hier konden ze al die tijd hun gang gaan .' Lijst met 50 bedrijven waar Rimec in Nederland aan werkte? 

Reactie van Rimec ltd op vragen van ZEMBLA (pdf)

Reactie van de gemeente Nijmegen en Dura Vermeer (pdf)

Persstatement van I-lent op ZEMBLA-berichtgeving (url)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor