Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Importheffingen voor duurzame palmolie afschaffen

19-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shampoo-met-een-luchtje
De Europese importheffingen op duurzaam geproduceerde ruwe palmolie moeten worden afgeschaft. Nederland zal zich hiervoor sterk maken bij de Europese Commissie in Brussel.

Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag bekend bij de opening van de nieuwe Neste Oil raffinaderij in Rotterdam, Europa’s grootste raffinaderij voor biodiesel een duurzame biologische brandstof. Palmolie is een belangrijke grondstof voor biologische brandstoffen die geschikt zijn voor onder andere dieselmotoren.

Overtreding van het keurmerk
Tekenend is dat de nieuwe Neste Oil raffinaderij bijna volledig afhankelijk is van IOI de belangrijkste leverancier van palmolie aan Nederland. Het palmoliebedrijf IOI, overtreedt de regels van het keurmerk voor duurzame palmolie. Volgens de bevolking in Sarawak, Maleisië, schendt IOI de mensenrechten en maakt het palmoliebedrijf gebruik van verboden pesticiden en illegale arbeid.

Geen sancties
Het keurmerk, de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), treft geen sancties tegen IOI en laat het bedrijf doorgaan met de handel in RSPO-gecertificeerde palmolie, terwijl het Hooggerechtshof van Sarawak heeft bepaald dat de confiscatie van het land door IOI illegaal is. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, dat  in Maleisië sprak met de slachtoffers van de palmolie-industrie. IOI is een belangrijke leverancier voor het voedingsconcern Unilever, de grootste afnemer van palmolie ter wereld en voorzitter van het RSPO-keurmerk.

Palmolie in Nederland
De Nederlandse industrie importeert jaarlijks 1,7 miljoen ton ruwe palmolie. Dit vertegenwoordigde in 2010 een handelswaarde van ruim €1 miljard. Nederland neemt ruim 40% van de totale EU-import van ruwe palmolie voor zijn rekening. Hiervan wordt zo’n driekwart weer uitgevoerd, veelal na raffinage of verwerking in andere producten. Ongeveer 70% van de ingevoerde palmolie wordt verwerkt in levensmiddelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.