Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ILT onder vuur om aankondigen controles

17-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ilt-onder-vuur-om-aankondigen-controles
De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) ligt onder vuur. De ILT heeft onlangs besloten om controles bij bedrijven voortaan vooraf aan te kondigen. Dat besluit valt bij FNV Bondgenoten niet in goede aarde. De vakbond noemt het 'absurd' dat de dienst werkt op basis van goed vertrouwen in de bedrijven.
' Ze moeten gewoon de wet handhaven. Hier zijn de boeven heel blij mee ', zegt bestuurder Edwin Atema. Ook deskundigen zijn kritisch.
De ILT wil door bedrijfscontroles aan te kondigen bereiken dat bedrijven tijdig de juiste documenten voor de controleurs beschikbaar hebben. Volgens Atema leidt dit er eerder toe dat bedrijven misstanden, bijvoorbeeld bij de opslag van gevaarlijke chemicaliën, kunnen verdoezelen voor de inspecteur op bezoek komt.

Volgens Mertens, oud-inspecteur en voormalig lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft de ILT de laatste jaren veel werk gestoken in het afsluiten van convenanten met ondernemingen die het goed doen. Dergelijke afspraken vervangen veelal de onaangekondigde inspecties.

De ILT controleert onder mee de taxibranche , asbestgerelateerde bedrijven , woningcorporaties, bedrijven die afval inzamelen , transportbedrijven en luchtvaart . Inspecteurs vrezen dat bedrijven en organisaties door het nieuwe beleid de kans krijgen zaken weg te moffelen, omdat ze weten dat ze bezoek krijgen.

UPDATE:

In antwoord op Kamervragen verdedigt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) de werkwijze van de leiding van ILT. Zij schrijft ' De kerntaak van de ILT is de bevordering van de naleving van wet- en regelgeving en zij voert deze taak uit op basis van vertrouwen, tenzij. Uitgangspunt is dat het merendeel van de bedrijven de bedoeling heeft om goed na te leven. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid voor naleven bij het bedrijf en niet bij de toezichthouder. Voor veel inspecties moet een deskundige van het bedrijf aanwezig zijn en moeten de juiste documenten voor de inspecteur beschikbaar zijn. Dan is het efficiënt voor zowel de ILT als de ondertoezichtstaande dat het bezoek wordt aangekondigd .' (...) ' Als door de aankondiging zaken in orde worden gebracht, leidt dat tot een verbetering van de naleving. Daarmee wordt het beoogde doel van het toezicht gerealiseerd. ' ( kamervragen )
 

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.