Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Illegale puppyhandel

  •  
16-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1872 keer bekeken
  •  
Joyce koopt twee Westie pups uit een nestje in de buurt. Al snel blijken de hondjes doodziek en afkomstig van een handelaar die zijn pups uit Oost-Europa haalt. Nadat ze verhaal bij hem haalt, krijgt ze dreigtelefoontjes en worden de banden van haar auto lek gestoken.

Omroep Brabant maakt dit voorjaar een reportage over hoe in de regio op grote schaal en op dubieuze wijze puppy’s worden verhandeld. Gedupeerde puppy-eigenaren, die medewerking aan de uitzending verlenen, worden stuk voor stuk bedreigd. Ook de journalisten krijgen vervelende telefoontjes. Maar de handel gaat nog steeds door. Hoe kan dat?
Al jaren is bekend dat er op grote schaal puppy’s illegaal vanuit Oost-Europa in Nederland worden verhandeld. Vaak zieke of verzwakte hondjes met paspoorten waarin gesjoemeld is met leeftijden en vaccinaties. Dit soort puppies kosten gemiddeld 500 euro. In Nederland worden er per jaar zo’n 60.000 illegaal verhandeld. Een lucratieve business die al jaren floreert. Menig staatssecretaris heeft hierover kamervragen moeten beantwoorden. Maar de handel breidt zich nog steeds uit en wordt almaar grimmiger en agressiever. 

ZEMBLA onderzoekt: wie zijn deze handelaren, hoe groot is hun netwerk en waarom worden ze niet aangepakt. 
Samenstelling en regie: Niels van Nimwegen
Research: Hanneke de Jongen en Suzan Borst
Eindredactie: Manon Blaas
Antwoorden van de NVWA op vragen van ZEMBLA

Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet controleren of de honden voorzien zijn van de verplichte vaccinaties moeten alle honden verplicht geregistreerd worden. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet, zo ontdekt ZEMBLA. In antwoord op vragen van ZEMBLA schrijft de NVWA : ' De prioriteit van de NVWA ligt vanwege de beperkte capaciteit, momenteel op een ander handhavingsgebied '
Vragen en antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma
" Jaarlijks komen er bij de NVWA enkele honderden meldingen binnen met betrekking tot gezelschapsdieren. Deze meldingen gaan onder meer over hondenhandel, dierenwelzijn, de identificatie en registratieplicht voor honden en paspoorten. Op basis van een melding wordt een risico-inventarisatie uitgevoerd en  worden de meldingen gekozen die opgepakt kunnen worden. Momenteel wordt naar aanleiding van ongeveer 30% van de meldingen actie ondernomen. " De brief (pdf).

Traces
In 2014 zijn er 60.000 tot 70.000 honden ons land binnengekomen. Maar in het TRACES-systeem waarin iedere geïmporteerde hond geregistreerd moet worden, staat dat er in 2014 10.000 honden in Nederland zijn ingevoerd. Tabel registratie importhonden 2013/14 (pdf)

Omroep Brabant: Puppy X
De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant . De grootscheepse, internationale, malafide handel in puppy’s levert schimmige handelaren miljoenen euro’s op en concentreert zich in Brabant. Omroep Brabant sprak met dierenartsen, handelaren en gedupeerden.  
Advocaat hondenhandelaar
Brief van de advocaat van de hondenhandelaar waar ZEMBLA samen met dierenarts Fred van der Kolk op bezoek gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.