Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Ik ga ervanuit dat zij mijn moeder is’

27-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
rowan2
In Sri Lanka heeft ZEMBLA-verslaggever Erwin Otten een ontmoeting met Rowan van Veelen. Rowan is in 1990 vanuit Sri Lanka geadopteerd. Naar aanleiding van de uitzending ‘Adoptiebedrog’ komt ook Rowan erachter dat zijn adoptiepapieren tegenstrijdigheden bevatten. Zo staat er op het ene formulier dat zijn biologische ouders getrouwd waren en op het andere formulier dat ze niet getrouwd waren. Samen met zijn vriendin Roos gaat Rowan nu voor het eerst op zoek naar zijn biologische moeder. Niet alleen hoopt hij haar te vinden, ook hoopt hij te horen wat de reden was waarom zijn moeder hem destijds heeft afgestaan. In zijn adoptiedossier staat slechts dat Rowans vader haar verliet toen ze drie maanden zwanger was.
Na de uitzending van ZEMBLA te hebben gezien, besluit Rowan samen met een aantal andere uit Sri Lanka geadopteerde kinderen een Facebook-groep op te zetten waar lotgenoten hun ervaringen kunnen delen. Hoe reageerden zij op de uitzending? En wat betekende het voor hemzelf?
Al snel groeide de Facebook-groep van Rowan en zijn vrienden uit tot het initiatief om een DNA-bank op te zetten waar geadopteerden hun DNA kunnen vergelijken met dat van mogelijke familie in Sri Lanka.
Rowan is net in Sri Lanka aangekomen. Doel van zijn reis is zijn biologische moeder te vinden. Veel aanknopingspunten voor zijn zoektocht heeft hij niet, alleen een naam, geboortedatum, waar ze is geboren en waar ze verbleef in de week dat ze hem afstond in een hotel in Colombo. Verder heeft hij niets. Toch twijfelt hij niet dat zij zijn moeder is.
In het hotel waar Rowan verblijft, ontmoet ZEMBLA een groep Sri Lankaanse moeders die in het verleden, al dan niet vrijwillig, hun kind hebben afgestaan ter adoptie. Deze vrouwen zijn nu, soms al jaren, op zoek naar hun kind. Rowan trekt zich het lot van deze moeders aan.
Uitslag DNA-test
Als Rowan op zoek gaat, vindt hij binnen enkele dagen zijn moeder. DNA-onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat zij daadwerkelijk zijn biologische moeder is.
‘Sri Lanka Family Project’
DNA databank
Meer informatie over de DNA-databankplannen van Rowan staat op de Facebookpagina ‘Sri Lanka Family Project’
Wie zich aanmeldt, krijgt eerst een reactie van de beheerders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.