Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

IJs en snoep goedkoper geworden, gezond eten duurder

28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1062 keer bekeken
  •  
Snoep Flickr.com/Leonard Towers

Voedingsmiddelen zijn tussen 2010 en 2020 gemiddeld 18 procent duurder geworden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Voedingscentrum. De prijzen van gezondere producten stegen harder dan die van ongezonde producten. IJs en snoep werden zelfs goedkoper. “Zorgelijk”, zegt het Voedingscentrum.

Gezondere producten werden de afgelopen tien jaar gemiddeld ruim 21 procent duurder. De prijs van eieren steeg het meest, onder meer door de gevolgen van de fipronilcrisis, waarbij eieren besmet raakten. Daarnaast werd melk duurder, onder andere door gestegen prijzen bij boeren. Ook producten gemaakt van vis stegen in prijs.

De prijsstijging bij verse groenten was het afgelopen decennium met 6 procent veel minder sterk dan die van fruit. Vers en gekoeld fruit steeg in die periode ruim een kwart in prijs. Die prijsschommelingen zijn volgens het CBS mede afhankelijk van het weer, dat invloed heeft op de oogst. Bij de dranken stegen de prijzen van gezondere varianten zoals mineraal- of bronwater sterker dan bij ongezondere zoals frisdranken. Dat komt door de verhoging van de verbruiksbelasting in 2016, stelt het CBS.

Lees ook: Hoe gezond zijn lightproducten nu echt?

Bij ongezonde producten stijging minder groot

Voor ongezonde producten was de stijging met 15 procent minder groot. De prijs van boter steeg de afgelopen tien jaar met 66 procent het hardst. Ook gerookt, gedroogd of gezouten vlees, waaronder vleeswaren, werden duurder. Niet alle voedingsmiddelen werden de afgelopen tien jaar duurder. IJs en snoep werden vorig jaar ten opzichte van 2010 juist goedkoper.

Lees ook: 'Suikerindustrie laat wetenschappers rooskleurig beeld schetsen'

De laatste twee jaar stegen de prijzen van ongezonder eten op jaarbasis iets meer dan gezondere producten. In 2020 waren voedingsmiddelen gemiddeld genomen 2 procent duurder dan het jaar ervoor. De prijsstijgingen zijn volgens het CBS deels te wijten aan het verhogen van de btw op alle voedingsmiddelen. Die ging in 2019 omhoog van 6 naar 9 procent.

Zoete verleiders

In de Zembla-uitzending 'Zoete verleiders' (2013) zien we de gevolgen van te veel suiker op de gezondheid en onderzoeken we de vraag waarom we zoveel suiker eten. Bekijk hier de hele uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.