Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

IGZ start extra onderzoek naar UMCU

09-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een extra onderzoek begonnen naar de omstreden afgifte van een verklaring van natuurlijk overlijden van een patiënt in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Dit schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. De fracties drongen eerder deze maand na de uitzending 'Ziekenhuiscalamiteiten' van Zembla bij de minister aan op opheldering over de misstanden bij het UMCU en de rol van de IGZ.

Zembla legde een verband met twee fatale incidenten tijdens operaties die het ziekenhuis niet had gemeld bij de inspectie. De IGZ heeft de externe commissie in de arm genomen voor onderzoek naar de kno-afdeling in het UMCU, omdat het ‘aanvullende expertise’ nodig had, gezien ‘de signalen over cultuur en leiderschap’. Alleen zo kan de inspectie tot een goed oordeel komen over het en ‘de mogelijke gevolgen hiervan op kwaliteit en veiligheid van zorg’, schrijft de minister.

De externe commissie kijkt specifiek naar de aspecten cultuur en leiderschap als ‘randvoorwaarden’ voor goede zorg. De inspectie verwacht haar onderzoek in de zomer af te ronden.
De  inspectie heeft laten weten dat het AMC een ‘bestuursrechtelijke maatregel’ opgelegd krijgt naar aanleiding van het eerder niet-melden van een calamiteit, waarbij het strottenhoofd van een baby ernstig werd beschadigd. Dat kan een boete of een waarschuwing betekenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.