Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ierland mag suikertaks heffen op frisdrank, oordeelt Europese Commissie

24-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
De zoete verleiders cola
Ierland mag belasting invoeren op frisdranken waaraan suiker is toegevoegd. Volgens de Europese Commissie is er  geen sprake van ongeoorloofde concurrentieverstoring. Frisdranken mogen anders worden behandeld dan andere zoete producten, omdat het doel is de bevolking gezonder te maken.

Het past binnen het Ierse beleid om obesitas en andere suikergerelateerde ziektes te bestrijden. Suikerhoudendende frisdranken hebben nauwelijks voedingswaarde, is een van de overwegingen. Bovendien drink je er al snel te veel van, waardoor er relatief veel risico op gezondheidsproblemen is.
'Met deze actie kun je fabrikanten laten weten in welke producten te veel suiker zit'
Suikerlobby
Suiker is een miljardenbusiness en ondanks de inspanningen van de overheid eten we er niet minder van, vertelden deskundigen eerder in de ZEMBLA-uitzending ‘De zoete verleiders’. Niet alleen suikerfabrikanten, maar ook de suikerverwerkende industrie proberen via lobby hun belangen veilig te stellen.

Toestemming
In de strijd tegen overgewicht vroeg Ierland in februari toestemming aan Brussel om een suikertaks van ruim 20 cent per liter te heffen op drankjes waarin meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter zit. Lidstaten mogen zelf bepalen met welk doel ze belasting heffen, maar moeten dat wel doen op een manier die in overeenstemming is met de Europese concurrentieregels.

In Nederland is er momenteel een akkoord met voedselfabrikanten waarin zij onder andere hebben toegezegd voor 2020 de hoeveelheid suiker in hun frisdranken te verminderen met 20 procent. De komende maanden gaat het ministerie kijken of deze afspraken genoeg zijn en of er niet nog een schepje bovenop moet.
Kijk hier de hele uitzending 'De zoete verleiders':
Bron: ANP en NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.