Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ICT politie dreigt verouderd te raken

13-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
computerterreur
Bij de politie is de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in het stabieler maken van de ICT-systemen. De noodzakelijke vernieuwing loopt daardoor achter op schema. "Vooral het uitblijven van de benodigde vernieuwing binnen het primaire politieproces en de toenemende beheerlasten baren ons zorgen. Als de stap naar vernieuwing niet snel wordt gezet, zal de verhouding tussen de ICT-ambities en de beschikbare middelen weer uit evenwicht raken.", schrijft de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen onderzoeksrapport over de ICT bij de politie. 
De politie heeft de afgelopen jaren wel vooruitgang geboekt op ICT-gebied, concludeert de Rekenkamer. ,,De twee belangrijkste systemen, die 80 procent van het politiewerk op het gebied van handhaving en opsporing ondersteunen, zijn stabieler gemaakt en licht verbeterd.'' 
De keuze om de bestaande ICT-infrastructuur te stabiliseren en verbeteren, is volgens de Rekenkamer ,,op zich logisch''. Maar, zo waarschuwt de instantie, ,,het in de lucht houden van bestaande ICT-systemen, die verouderd zijn en aan vervanging toe, zal steeds meer geld kosten''.

Hogere kosten
Ruim een jaar geleden werd besloten om vernieuwing van de twee belangrijkste systemen uit te stellen. De politie werkt nu vooral met twee computersystemen: één voor de handhaving en één voor de opsporing. Een nieuw systeem zal pas in 2020 helemaal klaar zijn. Die keuze kost steeds meer geld. Dit jaar wordt er 566 miljoen euro gestoken in ICT bij de politie, in 2020 is dat bijna honderd miljoen meer. De Rekenkamer vreest dat de politie in geldnood komt omdat de 'ICT-begroting onvoldoende aansluit bij de ICT-ambities.'
Investeringen in politie ICT weinig merkbaar op werkvloer
De politiemedewerker merkt binnen zijn of haar administratieve werk dan ook wel dat de ICT-systemen (beter) beschikbaar zijn, maar vooralsnog weinig van de voorgenomen vernieuwingen. De waardering van agenten die ermee werken is licht gestegen van een 5,9 begin vorig jaar tot een 6,4 begin dit jaar. 
De Algemene Rekenkamer volgt sinds 2003 de ICT-ontwikkelingen bij de politie. Het huidige onderzoek beschrijft de stand van zaken dit jaar en is een vervolg op onderzoek uit 2011.

In ZEMBLA - 'Opsporing verzocht' (2011) vertelt Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond dat niet alleen capaciteitsproblemen, maar ook de nieuwe falende computersystemen zorgen voor grote ergernis bij de politie. Rechercheurs werken zo min mogelijk met het nieuwe computerprogramma. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren en blijven verdachten vrij rond lopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.