Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Humanitaire watercrisis in Gaza door blokkade Israël

22-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
waterreservoir
Het herstel van de drinkwatervoorziening in Gaza, zwaar beschadigd in de oorlog van 2014, loopt ernstige vertraging op en slaagt er niet in om aan de vraag naar schoon drinkwater van 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza te voldoen. Op dit moment dreigt het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen om te slaan in een crisis, zo stelt het nieuwe rapport van Oxfam Novib vandaag.
Uit het onderzoek van Oxfam, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism ( GRM ) onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren. Vandaag op Wereldwaterdag vraagt Oxfam aandacht voor deze humanitaire crisis in Gaza en voor de rol van de Nederlandse overheid in de (mede-) financiering van het GRM.

Oxfam's landendirecteur Chris Eijkemans :
'Het Oxfam onderzoek laat zien het GRM-systeem eerder de blokkade formaliseert dan dat het de blokkade bestrijdt. We zien de laatste jaren juist een escalatie van de watercrisis in Gaza: het lukt GRM niet om de beperkingen die de blokkade met zich meebrengt aan te pakken en er wordt niets gedaan om het systeem te verbeteren zodat de water- en sanitaire voorzieningen hersteld worden.'
Gaza heeft een oppervlakte van twee maal Texel en is met 1,8 miljoen Palestijnen één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De blokkade die door Israël in 2007 wordt opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp.
'Wat eerst werd gezien als een onvolmaakte, zogenaamde tijdelijke maatregel is nu verankerd in de bureaucratie van de 10-jarige blokkade, gefinancierd en gesteund door de internationale gemeenschap. Het geeft de schijn van legitimiteit aan de Israëlische controle over de Gazastrook. Het resultaat is ondrinkbaar water en ondeugdelijke sanitaire voorzieningen en weinig hoop op verbetering in de toekomst, slechts 4% van het water is geschikt is voor consumptie.' volgens Chris Eijkemans.
De beperkingen van het GRM-systeem worden verergerd door de onderlinge Palestijnse conflicten tussen de Westelijke Jordaanoever en de autoriteiten in de Gazastrook. Het rapport roept hen op tot verzoening en het verbeteren van de coördinatie bij de wederopbouw en ontwikkeling van de Gazastrook.
Feiten uit het Oxfam onderzoek:
-2.950 onderdelen die nodig zijn om de infrastructuur op te bouwen wachten nog op goedkeuring om toegelaten te worden.
-Slechts 16% van de onderdelen die zijn ingediend voor goedkeuring via het GRM-systeem zijn door de blokkade gekomen .
-De meeste onderdelen wachten tussen de 61 en 100 dagen op een reactie van goedkeuring of afwijzing

Nederland is één van de grootste sponsoren van de Palestijnse gebieden. Op verzoek van ZEMBLA heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken berekend dat Nederland de laatste 20 jaar 750 miljoen euro aan ontwikkelingshulp heeft uitgegeven aan de Palestijnse gebieden. Tijdens de laatste oorlog is veel in Gaza verwoest, waaronder ook Nederlandse projecten. 'De rekening wordt niet aan Israël gepresenteerd. Want we zitten hier in een conflictgebied. Als vastgesteld kan worden dat Israël hier mede voor verantwoordelijk is dan is er altijd een mogelijkheid om het geld terug te halen', zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in ZEMBLA - Gevangen in Gaza.

(bron: Oxfam Novib/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.