Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hulpverleners: maak verplichte anticonceptie mogelijk

12-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
hulpverleners-maak-verplichte-anticonceptie-mogelijk
Verslaafde moeders, psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten: iedereen mag in Nederland kinderen krijgen. Jaarlijks sterven tientallen kinderen door mishandeling van deze ouders en nog veel meer kinderen worden verwaarloosd en ernstig mishandeld. In ZEMBLA zeggen deskundigen uit de jeugdzorg, de psychiatrie en de rechtelijke macht dat er wetgeving moet komen die in het uiterste geval ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie.  
Overheid heeft een verantwoordelijkheid
Ook Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, sluit zich aan bij die oproep. Hij zegt: “ De overheid heeft een verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen en als je kijkt naar de aantallen en je praat dan ook nog maar eens bij de bekende aantallen over het topje van de ijsberg, dan heb je geen keus.
Ouders hebben zichzelf niet in de hand
De raad kwam vorig jaar met een rapport en onderzocht daarvoor 27 gevallen van kindermishandeling met (bijna) fatale afloop. Van Vollenhoven beseft dat het een moeilijke kwestie is, maar dat je soms tot verplichte anticonceptie over moet gaan. “ Mensen zullen zeggen dat gaat te ver en ik moet eerlijk zeggen dat zeg je ook makkelijk als je de werkelijkheid niet kent. Want voor mij was die problematiek ook een eye opener, dan schrik je ook. Als je ziet dat je die ouders moet helpen want die hebben zichzelf niet in de hand. Als je dat zo signaleert dan moet je misschien toch overgaan tot anticonceptie middelen ”.
Meer dan vijftig kinderen
Jaarlijks sterven meer dan vijftig kinderen als gevolg van mishandeling. R. Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut, onderzocht honderden kinderen die als gevolg van mishandeling overleden zijn. Hij komt telkens dezelfde groep ouders tegen die hun kind doden: " Als je in de literatuur kijkt lees je ook daarin dat het merendeel van deze ouders een psychiatrische problematiek heeft, alcohol en drugsverslaving of verstandelijke beperkingen heeft. Het zijn beschadigde ouders ".
Kindermishandeling
Ook E. Gerritsen, directeur jeugdzorg Amsterdam ziet dezelfde groep ouders waartegen hij de kinderen moet beschermen. " Deze ouders hebben soms al een of twee keer laten zien dat ze niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Als je deze ouders elke keer weer een nieuwe kans geeft, dan gedoog je kindermishandeling ".
Verslaafde moeders
S. Czyzewski, Directeur Bouman GGZ, is voor verplichte anticonceptie in sommige gevallen. Hij werkt met verslaafde zwangere moeders: " Die vrouwen verdienen bescherming dat ze niet dit soort vreselijke ervaringen opdoen, een kind baren dat dan vervolgens wordt weggenomen. Maar het is ook de bescherming van kinderen want het zijn allemaal beschadigde kinderen die ter wereld komen .”
De zaak Savannah
Bij de zaak Savannah, was het de eerste keer dat een rechter oordeelde dat de moeder niet meer zwanger mocht worden. Savannah werd jarenlang uitgehongerd en zwaar mishandeld totdat ze in 2004 overleed. De moeder had een zware persoonlijkheidsstoornis en de rechter was bang voor herhaling. " Ik vond het dapper, fantastisch. Ik wist wel dat het zeker geen stand zou houden in hoger beroep. Maar ik vond het een duidelijk signaal ", aldus voormalig kinderrechter N. Quick-Schuyt. In hoger beroep heeft het ook geen stand gehouden omdat er geen wettelijke basis bestaat.
Lastige en ethische kwestie
In ZEMBLA doen een aantal deskundigen een oproep om die wetgeving te maken. Czyzewski: " Je kunt erover klagen dat het een lastige en ethische kwestie is, dat is het, maar die vrouwen en kinderen worden aan hun lot overgelaten. Dus ik vind dat de politiek het niet kan maken om nog langer van dit onderwerp af te blijven ".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.